Home [njuz] Kovačević: Neophodna reforma obrazovanja

Kovačević: Neophodna reforma obrazovanja

45
0

 Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević smatra da svaka diploma mora da garantuje znanje koje treba da bude odmah verifikovano na tržištu, obezbeđivanjem adekvatnog posla, kao i da se moraju promeniti planovi i programi obrazovanja. Svako ko je diplomirao treba da ima posao i da za to bude dobro plaćen, a ljudima mora biti omogućeno da se usavršavaju kroz rad, jer se svaka struka i tehnologija rada vremenom menjaju, rekao je Kovačević u intervjuu Tanjugu. Zato se, prema njegovim rečima, moraju uvesti novi koncepti, poput učenja kroz ceo život, kao što su to nekada morali da čine zaposleni na univerzitetima.

Uz to, "moramo da stvorimo novi sistem vrednosti koji danas ne postoji, jer je omladina, živeći deceniju u izolovanoj i zatvorenoj Srbiji, stekla izopačenu sliku o svemu", dodao je on.

Prema oceni Kovačevića, naša deca nisu naučila da rade i misle, jer smo, praktično, 10 godina bili u štrajku, bez regularne nastave.

To je 10 generacija i sada, kada su ta deca došla na studije, plaćamo cenu devedesetih godina prošlog veka, ukazao je rektor.

"Školski programi su neprilagođeni, roditelji uče ceo dan sa svojom decom ili im plaćaju silne dopunske časove. Slaba je, međutim, vajda od toga, jer je to neko formalno stečeno znanje, deca nešto uče napamet, ali ništa ne razumeju", rekao je Kovačević.

Kovačević je upozorio da uskoro možemo ostati bez učitelja, "profesije koja se nekada izuzetno cenila u nas", jer neće hteti da rade za platu od oko 15.000 dinara, od koje ne može da žive.
Kao pozitivan primer, naveo je Japan, gde je učitelj poštovan i ima platu istu kao i tamošnji lekar ili inženjer.

Podsetivši da smo "nekada imali savršen kadar u srednjim školama, koji je iz gimnazije odlazio da predaje na univerzitetu i obratno", Kovačević je ukazao da se taj sistem raspao, zbog čega je neophodna reforma celokupnog obrazovanja.

Osvrnuvši se na školarine, zbog čijih visina su studenti godinama protestovali, Kovačević je rekao da su one niže nego što daje država za budžetskog studenta, a na nekim fakultetima čak i duplo manje.

Jedino Medicinski fakultet ima istu visinu školarine kao što su izdvajanja države, dok je na Arhitektonskom i viša, čemu doprinos daje i tržište.

"Oni koji su popularni mogu sebi to da dozvole, dok drugi moraju da spuste visinu školarina ispod budžetskih", rekao je Kovačević, ukazavši da je problem u tome što smo siromašni.

200 godina visokog školstva

Rektor je istakao da se tokom cele 2008. obeležava 200 godina visokog školstva u Srbiji. Centralna proslava biće održana 13. septembra u Centru "Sava". Tokom proslave biće održan i značajan naučni skup, vezan za kulturu, jezik i identitet, kojem će prisustvovati oko 4.000 gostiju, među kojima i oko 100 rektora iz celog sveta.

Izvor: RTS