Home [stipendije] Konkurs za stipendiranje mladih talenata u septembru

Konkurs za stipendiranje mladih talenata u septembru

34
0

 Fond za mlade talente od juče je pod ingerencijom Ministarstva omladine i sporta, a ministarka Snežana Samardžić-Marković najavila je da će konkurs za stipendije uspešnim učenicima i studentima biti raspisan u septembru.
– Do 1. septembra očekujemo prvu konstitutivnu sednicu fonda, a odmah posle toga biće objavljeni i oglasi za konkurs. 

Prioritet će imati 500 stipendija za sve godine studija u inostranstvu na univerzitetima Evropske unije, a potom i 1.000 studenata u Srbiji – kazala je Samardžić-Marković u intervjuu agenciji Beta.
Ministarka je dodala da će potom na red za državne stipendije doći i učenici i studenti koji su pobeđivali na različitim takmičenjima.
– Veoma je značajno da mladi matematičari ili umetnici iz srednjih škola i sa studija dobiju što pre stipendije i nagrade od države. Podršku države dobijaće i oni koji će se baviti stručnom praksom u zemlji i inostranstvu – navela je Samardžić – Marković.
Ministarka Samardžić – Marković je istakla i da u budžetu Srbije već postoji više od 400 miliona dinara namenjenih stipendiranju mladih talenata.
– Nama je cilj da što pre dodelimo stipendije studentima koji čekaju na to već previše dugo – kazala je ministarka omladine i sporta.
Fond za mlade talente do sada je bio pod ingerencijom Ministarstva prosvete.

Izvor:24 sata