Home [ mjuzik ] Svetska šansa za mlade sastave

Svetska šansa za mlade sastave

38
0

 „Globalna bitka bendova” je međunarodno takmičenje u kome učestvuju novi bendovi iz više od 30 zemalja, među kojima je i Srbija . Poslednjih nekoliko godina svedoci smo prave poplave muzičkih konkursa za mlade talente koji učesnicima, a posebno pobednicima, obećavaju svetsku slavu i finansijska sredstva dovoljna za lep život. Među njima je i „Globalna bitka bendova”, najmasovniji konkurs namenjen bendovima koji sviraju uživo.

Ovo takmičenje postoji od 2004. godine kada je u Londonu održano prvo finale u kojem je trijumfovala španska indi-rok grupa „Second”. Prema propozicijama takmičenja koja su još uvek na snazi, njima je kao pobednicima pripalo sto hiljada američkih dolara, svetska promocija i poklon sponzora – „Gibson” gitare. Prošle godine, ovaj španski sastav bio je predgrupa na Šakirinoj svetskoj turneji.

Njih su iduće godine na vrhu smenili grandž-rokeri iz Irske – grupa „Kopek”, da bi 2006. godine pobedili „Hevi modžo” iz SAD. Još uvek aktuelni šampion u ovom takmičenju je grupa „Boys in a Band” sa Farskih Ostrva, najmanje zemlje učesnice takmičenja.

Naša zemlja je u „Globalnoj bici bendova” do sada jedini put učestvovala pre dve godine kada nas je predstavljao vršački bend „House of Ghosts”. Posle jednogodišnje pauze, Srbija se vraća u ovo takmičenje.

Izbor najboljeg sastava vrši se u tri faze. Lokalne kvalifikacije i nacionalno finale su prve dve faze takmičenja. Ove takmičarske večeri će se tokom septembra održati u beogradskom klubu „Danguba”. Pobednik nacionalnog finala, koje će krajem septembra ili početkom oktobra biti održano u Velikoj sali „Studentskog kulturnog centra”, stiče pravo da učestvuje na svetskom finalu. Svetsko finale se tradicionalno sredinom decembra održava u Londonu, a članovima pobedničkih grupa organizator obezbeđuje troškove puta i smeštaja u Londonu.

Pravo učešća u „Globalnoj bici bendova” imaju isključivo grupe koje imaju najmanje dva i najviše osam članova. Prilikom sviranja pesama, koje moraju biti autorske, ali ne nužno i autorsko delo članova benda, nije dozvoljeno korišćenje matrica. Obrade pesama drugih autora takođe nisu dozvoljene pravilima ovog takmičenja.

Svaka grupa se uživo predstavlja sa po dve pesme čija dužina ne sme preći osam minuta. Organizator obezbeđuje kompletnu koncertnu opremu i imenuje trojicu sudija iz muzičke industrije da ocene kvalitet takmičarskih grupa. U biranju najboljih učestvuje i publika, kojoj će se na ulazu na takmičarske večeri deliti glasački listići.

Odluku o najboljem bendu na ravne časti donose žiri i publika, dok u slučaju nerešenog rezultata o pobedniku odlučuju glasovi žirija. Na završnim nacionalnim finalima i superfinalu glas publike se ne računa, kako bi se izbeglo favorizovanje lokalnih sastava, a odluke žirija su konačne.

Zainteresovane grupe se za takmičenje mogu prijaviti na zvaničnom veb-sajtu (www.gbob.com). Registraciona taksa za „Globalnu bitku bendova” iznosi 12 evra ili hiljadu dinara po članu grupe.

Prema rečima nacionalnog direktora ovog takmičenja za našu zemlju Filipa Petrovića, do sada se za kvalifikacione večeri prijavilo 38 bendova od kojih je 20 iz Beograda, dok ostali dolaze iz svih krajeva naše zemlje. Petrović je prezadovoljan dosadašnjim odzivom grupa i očekuje da će se ovo takmičenje održavati i narednih godina u našoj zemlji.

Izvor:Politika