Home [njuz] Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih

46
0

 Međunarodni dan mladih – 12. avgust, obeležava se od 1999. godine kada ga je Generalna skupština UN uvrstila u zvaničan kalendar međunarodnih datuma UN. Studentska unija Srbije, u saradnji sa Studentskom unijom Beograda i AEGEE-om Beograd, organizovaće 11. i 12. avgusta 2008. godine obeležavanje Međunarodnog dana mladih pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta. Proslava će se nastaviti i 16. avgusta kada će organizacija Belgrade Rolling organizovati takmičenje u freestyle rolling-u. Manifestacija obeležavanja međunarodnog dana mladih obuhvatiće 3 tematske celine:

1. Jednočasovna interkontinentalna video konferencija sa Svetskim omladinskim kongresom u Kvebeku, Kanada 11. avgust ( vreme održavanja: od 16 do 17h).

Video konferencija podrazumeva jednočasovno direktno uključenje iz prostorija Microsoft-a u tržno-poslovnom centru Euro Centar (Makedonska 30) na Svetski omladinski kongres koji će se u tom periodu dešavati u Kvebeku, Kanada. 10 učesnika iz Srbije razmeniće poruke sa 10 učesnika konferencije u Kanadi putem video linka. Konferenciju će otvoriti izjave predstavnika Ministarstva omladine i sporta RS i predstavnika regionalne vlade Kvebeka. Ovo je prva interkontinentalna video konferencija u Srbiji.

2. Sajam omladinskih organizacija na Adi Ciganliji, 12. avgust (vreme održavanja: od 16 do 21h).

Sajam omladinskih organizacija okupiće oko 40 omladinskih organizacija iz Srbije sa namerom da se široj omladinskoj populaciji još više približi omladinski sektor u Srbiji. Omladinske organizacije učesnice Sajma imaće priliku da na svom izložbenom prostoru na Adi upoznaju mlade sa svojim aktivnostima, ciljevima zalaganja i projektima i pozovu mlade da im pomognu u radu kroz aktivno uključivanje u aktivnosti organizacija. Sajam se organizuje u duhu Nacionalne strategije za mlade, promovišući ciljeve definisane u Strategiji – aktivniji život mladih i učešće mladih u procesima donošenja odluka od značaja za mlade.

Satnica Sajma:
1. od 15:50 do 16h – šetnja oko 200 mladih od tobogana do tornja
2. od 16 do 16:30h – otvaranje na kome će se obratiti predstavnik Studentske unije Srbije kao organizatora projekta, predstavnik generalnog sponzora projekta, par mladih poznatih ličnosti i na kraju ministarka Snežana Samardžić-Marković koja će zvanično otvoriti Sajam

3. Takmičenje u rollingu (ekstremna vožnja rolera) "Belgrade Rolling – The Winner of Belgrade" 16. avgust (vreme održavanja: od 13 do 20h) .

Takmičenje u rollingu održaće se u tri discipline na tri lokacije. Takmičenje je internacionalnog karaktera jer će učestvovati nekoliko ekipa iz inostranstva. Dok se takmičari budu nadmetali i pokazivali svoje umeće, centralno dešavanje će se odvijati na platou kod Brankovog mosta sa novobeogradske strane gde će se održati i promocija novog sporta (bacanje frizbija)

Satnica takmičenja:

1. od 13 do 14h – okupljanje kod Vukovog spomenika i otvaranje
2. od 14 do 15:30h – takmičenje u prvoj disciplini (ivičnjak) – Vukov spomenik
3. od 16 do 17:30h – takmičenje u drugoj disciplini (gelender – rail) – plato kod Brankovog mosta sa novobeogradske strane
4. od 18 do 19:30h – takmičenje u trećoj disciplini (ekstremni gelender – extreme rail) – Miljakovac 5. od 20 do 21h – proglašenje pobednika i dodela nagrada na platou kod Brankovog mosta sa novobeogradske strane.