Home [njuz] Mladi hoće putovanja bez viza

Mladi hoće putovanja bez viza

31
0

 Omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava održala je ove nedelje prezentaciju svog rada na festivalu Exit 08 i tom prilikom je u pabu “Lazino tele” održana i izložba panoa i razglednica koje su ispisivali posetioci festivala. Naime, na štandu Omladinske grupe Helsinškog odbora koji je bio postavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi za vreme festivala, posetioci su mogli da sa Exit-a pošalju razglednicu Vladi Srbije i upute svoje pohvale ili kritike, a u okviru projekta “EU moja budućnost” na panoima su ispisivali razloge za i protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju.

– Ova jednodnevna izložba je treća po redu, a prethodne teme bile su Srebrenica, diskriminacija i stereotipi, a pitali smo mlade i ko su njihovi heroji. Ovaj put mladi su odgovarali na pitanje “Srbija u EU- zašto da i zašto ne?” i važno je naglasiti da je mnogo više poruka “Zašto da”.

Planirano je da danas odnesemo poštansko sanduče Vladi Srbije, ali se zbog aktuelnih nereda u Beogradu ne osećamo bezbedno pa ćemo sačekati da nemiri prođu. Dobili smo obećanje od Božidara Đelića, koji je učestvovao u našoj akciji i poslao poruku sam sebi, da će pročitati razglednice – izjavila je koordinatorka projekta Jelena Mirkov.

Na razglednicama “Pozdrav sa Exit-a” upućenim Vladi Srbije, bilo je najrazličitijih odgovora, a neki od njih su “ Mogli bismo brže u Evropu, ali sa evropskim platama”, “Vlado, služi narodu, ne vladaj!”, zatim “EU nema alternativu”, “Samo borbeno”, “Ukinite vize, želim da postanem svetski putnik”, “Hoću posao”, “Imam 24 godine i radim za 13.800 dinara”, “Nemojte toliko novca da trošite na sebe, uložite u našu budućnost” i “Uskoro ću ja doći umesto vas i biću mnogo bolji”, a umesto literarnih bilo je i likovnih rešenja, koja nisu za fine čitaoce.

Putovanje, mogućnost kvalitetnog školovanja i zaposlenja, šengen vize i upoznavanje drugih kultura, najčešći su razlozi zašto mladi žele da budu deo EU.
 Neki od odgovora na pitanje “Zašto da?” glase “Mi jesmo Evropa”, “Da upoznam devojke iz svih delova Evrope”,”Da nas ne kinje ispred ambasada civilizovanih država”,”Da ne živim u izolaciji”,”Druženje sa ekipom iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, Albanije, Makedonije i sa celim svetom”.

Neće u EU zbog sira i šljivovice

Bilo je i onih koji su protiv ulaska Srbije u EU, doduše u znatno manjem broju, a neki od interesantnih odgovora su “Nema pečenja rakije”,”Zbog sira i šljivovice”,”Iz nekog inata” i “Zato što će se onda EU rasturiti”.

Izvor: Dnevik