Home [njuz] Ostare na fakultetu

Ostare na fakultetu

30
0

 Od 7.074 studenata koji su prošle godine diplomirali na nekom od fakulteta Univerziteta u Beogradu, samo 924 je u roku završilo studije. Prema ovim podacima Rektorata u Beogradu prolaznost iznosi svega 13,06 procenata. Na evropskim univerzitetima većina studenata završava studije u roku, a prolaznost na ovim visokoškolskim ustanovama iznosi oko 80 odsto.

Iako se ovi podaci odnose na studente koji se školuju po starim programima, on pokazuje da je neophodno nešto učiniti kako bi se ukinulo "doživotno" studiranje. Novine u režimu visokoškolskog obrazovanja, očekuju nadležni, trebalo da poboljšaju ove i te kako zabrinjavajuće statističke podatke. Ipak, da li je "Bolonja" bar delimično ispunila zadatak, znaće se kada izađe prva generacija studenta, a "bolonjci" ove godine upisuju treću godinu studija.
Najviše diplomiranih prošle godine, što je logično s obzirom na broj studenata, bilo je na pravima – 832 i ekonomiji – 811. Ipak, samo 30 budućih pravnika je studije završilo u propisanom roku od četiri godine, dok je takvih ekonomista bilo – 125. Po broju diplomaca sledi medicina, gde je 591 student dobio diplomu, od kojih je njih 32 to učinilo u roku.
Prošle godine je 447 učitelja završilo fakultet i to 48 na vreme, podeljeno je 319 diploma Arhitektonskog fakulteta, a 33 arhitekata može se pohvaliti da su studije završili na vreme. Studije na Biološkom fakultetu okončalo je 154 akademaca, a njih 26 na vreme. Neki od smerova na političkim naukama od 290 diplomiranih, 33 je završilo na vreme, dok je na filozofiji bilo 42 studenta koji su sve ispite položili u roku.
Na fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja samo jedan student završio je studije u roku, dok ih je na Hemijskom i Stomatološkom, prema podacima stručnih službi Rektorata, bilo dvoje. Manje od deset diplomiranih u roku bilo je i na Tehnološko-metalurškom – 9, Šumarskom i Fakultetu veterinarske medicine – 6, Matematičkom – 7, Fakultetu za fizičku hemiju – 9, Fizičkom – 8.

BOLjI REZULTATI "BOLONjACA"
DA, ipak, stvari idu nabolje pokazuju rezulatati analize prolaznosti studenta koji studiraju po principima "Bolonje". Od 14.886 brucoša, drugu godinu je upisalo 10.089 akademaca ili 67,78 odsto. Prolaznost na svim fakultetima je iznad 50 odsto, a na Farmaceutskom – 97,89, Fakultetu sporta i fizičke kulture – 90,42 Arhitektonskom – 85,02, Medicinskom – 87,13, Filološkom – 84,11, Biološkom – 81,86. Ipak, treba reći da se ovi podaci odnose na uslovni upis godine, a da nije bilo ovog ustupka tek bi 30 odsto studenata steklo pravo na upis naredne godine, odnosno položilo sve predviđene ispite.

Izvor:Novosti