Home [njuz] Trema drma fakultete

Trema drma fakultete

41
0

 NA državnim fakultetima u ponedeljak je počelo polaganje prijemnih ispita koje se završava u sredu. Indeks više i ove godine traži se na fakultetima društvene i medicinske grupacije, dok će na nekim tehničkim i prirodnim visokoškolskim ustanovama ostati slobodnih mesta. Budući studenti Elektrotehničkog i Fizičkog fakulteta,

njih oko 800, već po tradiciji, u ponedeljak su prijemni ispit polagali u hali 14 na Beogradskom sajmu. U istom prostoru testove će u sredu rešavati i 1.702 maturanta koji su konkurisali za upis na Ekonomski fakultet.
Na Pravnom fakultetu u Beogradu provera znanja iz srpskog jezika i istorije trajala je celog dana, a studenti su bili podeljeni u grupe. Brucoši su rešavali pet različitih testova, tako da je potpuno isključena mogućnost da se u pauzama budućim kolegama kaže koja su pitanja bila.
– Pitanja nisu bila teška – kaže Ivana Kalinović, iz Velike Plane. – Iz istorije se više insistiralo na detaljima, dok su pitanja iz srpskog bila lakša. Bilo je dosta pitanja iz gramatike, po principu zaokruživanja od više ponuđenih odgovora.
Njen budući kolega Srđan Vasić, iz Užica, smatra da su testovi bili teški, pogotovu pitanja iz istorije. Kako ističe, to se posebno odnosi na pitanja iz nacionalne istorije. Ipak, očekuje da će iz srpskog imati 20, a iz istorije 25 bodova. I za Slobodana Ilića, iz Bačinaca, test iz istorije je bio teži. Kako naglašava, traženo je više detalja, a najviše pitanja odnosilo se na staru Grčku, Rim i Srednji vek. On očekuje najmanje 45 bodova, od mogućih 60.
– Iz srpskog sam uradila sve, a skoro i iz istorije – priča Marija Joksimović, iz Beograda. – Nije bilo teško, ali je iz istorije akcenat bio na detaljima, a ne na bitnijim događajima na koje sam više obratila pažnju prilikom pripremanja.

BODOVANjE
NA prijemnom ispitu kandidati mogu da osvoje maksimum 60 bodova, dok uspeh iz srednje škole nosi najviše 40 poena. Da bi se školovali o trošku države, odnosno ušli u budžetsku kvotu, svršeni srednjoškolci moraju da imaju najmanje 51 bod, dok je donja granica za samofinansirajuće studije 31 poen.

Izvor:novosti