Home [zabavnik] Studenti Kembridža analiziraju pesmu Ejmi Vajnhaus

Studenti Kembridža analiziraju pesmu Ejmi Vajnhaus

52
0

 Iako nisu Šekspirovi ili Vordsvortovi, tekstovi soul pevačice Ejmi Vajnhaus sastavni su deo ispita iz književnosti na Univerzitetu Kembridž.Studenti završne godine dobili su zadatak da pesmu 24-godišnje pevačice uporede sa stihovima pesnika i istraživača iz 16. veka Voltera Rolija.

Uprava univerziteta stala je u odbranu odluke da tekst hit singla "Love is a Losing Game" uvrsti u ispit, dok su kritičari ocenili da se to negativno odražava na nivo znanja studenata.
Istog dana kada je pesma, sa debi albuma Ejmi Vajnhaus, dobila prestižnu nagradu Ajvor Novelo, studenti su zamoljeni da je uporede sa Rolijevom pesmom "As You Came from the Holy Land".
Na ispitu iz književne analize, studenti su mogli da pišu i o "Boots Of Spanish Leather" Boba Dilana ili "Fine And Mellow" Bili Holidej.
"OED (Oksfordski rečnik engleskog jezika) 'lirsko' definiše kao 'ono što potiče od ili se odnosi na liru; adaptirano za liru, napisan za liru (muziku)", pisalo je u pitanju na ispitu, u kojem je citirano i Raskinovo načelo: "Lirska poezija je pesnikov izraz sopstvenih osećanja".

Uprava Kembridža navela je i da su studenti potom zamoljeni da Rolijevu pesmu iz 1592. uporede sa jednom ili dve ponuđene pesme, pišući o "različitim značenjima lirike".
Nik Siton iz organizacije Kampanja za pravo obrazovanje kritikovao je univerzitet zbog toga što, kako je ocenio, "zaglupljuje" svoje ispite.
"Čini se da ispitivači pokušavaju da budu u trendu, umesto da osiguraju da ispit pokriva tradicionalnu klasičnu literaturu", kazao je Siton "Dejli mejlu".
S druge strane, predstavnik za štampu Kembridža kazao je da je, iako neobično, to ispitno pitanje dokaz da univerzitet ide u korak sa modernim društvom.

Izvor:Beta