Home [njuz] Fakulteti poskupeli zbog duga države?

Fakulteti poskupeli zbog duga države?

34
0

 Predstavnici studenata Beogradskog univerziteta tražiće od budućih ministara prosvete i finansija odgovor na pitanje da li su fakulteti enormno podigli cene školarina zbog toga što država duguje zaostala sredstva fakultetima – kaže za „24 sata” student prorektor Marko Milutinović.

On navodi da su na prekjučerašnjoj sednici Studentskog parlamenta i na Veću studenata prodekana, održanog prošlog četvrtka, doneli ovaj zaključak nakon nezvaničnih saznanja da su školarine podignute zbog duga države prema fakultetima.
Milutinović još navodi da će od svih fakulteta tražiti specifikaciju školarina kako bi se utvrdilo koliki su realni troškovi studija.
– Tražimo takođe od svih studentskih parlamenata da se izjasne o tome da li je nova cena prihvatljiva, jer ne želimo da budemo veći katolici od pape – kaže Milutinović.
On dodaje da Studentski parlament traži od dekana da studentima koji nisu u stanju da finansiraju novu školarinu omogući njeno smanjenje ili druge pogodnosti pri plaćanju.
Marko Stojanović, član izvršnog odbora Studentske unije Srbije i predstavnik ove organizacije u Evropkoj studentskoj uniji, predlaže da se pogledaju evropski modeli plaćanja školarina i da se iz njih uzmu odredbe koje se mogu primeniti na naše visoko školstvo.
– U slučaju da se se naši zahtevi ne prihvate i ako većina studentskih organizacija to odobri, ne isključujem pokretanje masovnih studentskih protesta – tvrdi Stojanović.
Uroš Kandić, portparol ministra prosvete Zorana Lončara, u izjavi za „24 sata” tvrdi da je preporuka Ministarstva fakultetima bila da cene školarina ostanu na nivou prošlogodišnjih. On negira da država duguje novac fakultetima i tvrdi da su sve obaveze ispunjene.

Izvor:24 sata