Home [njuz] Nastava sa koje se ne beži

Nastava sa koje se ne beži

68
0

 Profesori ističu da su na njihovim predavanjima svi po pravilu prisutni jer su klinci ukapirali da bi eskiviranje računara značilo neku vrstu „bežanja od budućnosti“. Ekonomska škola u Nišu će danas i u subotu biti domaćin republičkog takmičenja srednjoškolaca iz poslovne informatike koje se u Srbiji tradicionalno održava već 16 godina, a nadmetaće se učenici četvrtog razreda, najbolji predstavnici 36 škola iz čitave republike.

Mladi, obrazovani i talentovani takmičiće se u „novoj pismenosti“, koja nalaže korišćenje računara, softvera i Interneta, a srednjoškolci će pokazati da ta vrsta „pismenosti“ nije nepoznanica ni za Srbiju, kaže Dejan Pejčić, profesor profesionalne informatike u ovoj školi. Niška Ekonomska škola se, inače, kvalifikovala za domaćina ovogodišnjeg takmičenja, jer je na prošlogodišnjem pobednik bio učenik ove škole Milan Petrović.

– Dobro je što mladi u Srbiji shvataju da je informatika danas vrsta alata koji se nužno koristi u obavljanju bilo koje druge profesije i što je njihovo interesovanje za ovu oblast sve veće. Mene raduje činjenica koju često posebno ističem da se sa časova informatike ne beži, a znanje naših učenika ume da bude na visokom nivou. Tome, verovatno, doprinosi činjenica da je informatika već u osnovnim školama izborni predmet kada klinci kroz igru osvajaju osnovna informatička znanja i već u tom dobu prodiru u tajne interneta kao „globalističke mantre“ – kaže Pejčić, koji je inače za potrebe Ministarstva prosvete i pisao planove i programe „Od igre do računara“, namenjene đacima prva četiri razreda osnovnih škola.

Zajedno sa još šest kolega iz stručnog veća informatičara u Ekonomskoj školi, Pejčić je neposredni organizator ovogodišnjeg republičkog takmičenja u poslovnoj informatici. Uz ovu školu, u organizaciji su učestvovali i Zajednica ekonomskih škola Srbije i Ministarstvo prosvete, dok je sastavljanju takmičarskih zadataka ključno pomogla Katedra za računarstvo Elektronskog fakulteta u Nišu.

Prvoplasirani srednjoškolac u Srbiji dobiće laptop, drugi TFT monitor, a treći multifunkcionalni štampač i skener. Nagrade, propagandni materijal i ostale „pogodnosti“ na takmičenju omogućili su sponzori, među kojima su Skupština grada Niša i gradska opština Medijana, kao i firme Niskogradnja, Banker i Pakom.

BESPOSLENI ŽIRI

Na ovom takmičenju postoji formalni stručni žiri koji čine profesori i asistenti Elektronskog fakulteta i članovi Pedagoškog društva informatičara Srbije, ali koji će praktično biti „besposlen“. Jer, ocena takmičarskih radova obaviće se automatski preko posebnog računarskog programa. A uz takav način ocenjivanja, nema slobodnih procena niti mesta za prigovore.

Izvor:Glas javnosti