[ youth.rs ]

Nastava sa koje se ne beži

Profesori ističu da su na njihovim predavanjima svi po pravilu prisutni jer su klinci ukapirali da bi eskiviranje računara značilo neku vrstu „bežanja od budućnosti“. Ekonomska škola u Nišu će danas i u subotu biti domaćin republičkog takmičenja srednjoškolaca iz poslovne informatike koje se u Srbiji tradicionalno održava već 16 godina, a nadmetaće se učenici četvrtog razreda, najbolji predstavnici 36 škola iz čitave republike.

Mladi, obrazovani i talentovani takmičiće se u „novoj pismenosti“, koja nalaže korišćenje računara, softvera i Interneta, a srednjoškolci će pokazati da ta vrsta „pismenosti“ nije nepoznanica ni za Srbiju, kaže Dejan Pejčić, profesor profesionalne informatike u ovoj školi. Niška Ekonomska škola se, inače, kvalifikovala za domaćina ovogodišnjeg takmičenja, jer je na prošlogodišnjem pobednik bio učenik ove škole Milan Petrović.

– Dobro je što mladi u Srbiji shvataju da je informatika danas vrsta alata koji se nužno koristi u obavljanju bilo koje druge profesije i što je njihovo interesovanje za ovu oblast sve veće. Mene raduje činjenica koju često posebno ističem da se sa časova informatike ne beži, a znanje naših učenika ume da bude na visokom nivou. Tome, verovatno, doprinosi činjenica da je informatika već u osnovnim školama izborni predmet kada klinci kroz igru osvajaju osnovna informatička znanja i već u tom dobu prodiru u tajne interneta kao „globalističke mantre“ – kaže Pejčić, koji je inače za potrebe Ministarstva prosvete i pisao planove i programe „Od igre do računara“, namenjene đacima prva četiri razreda osnovnih škola.

Zajedno sa još šest kolega iz stručnog veća informatičara u Ekonomskoj školi, Pejčić je neposredni organizator ovogodišnjeg republičkog takmičenja u poslovnoj informatici. Uz ovu školu, u organizaciji su učestvovali i Zajednica ekonomskih škola Srbije i Ministarstvo prosvete, dok je sastavljanju takmičarskih zadataka ključno pomogla Katedra za računarstvo Elektronskog fakulteta u Nišu.

Prvoplasirani srednjoškolac u Srbiji dobiće laptop, drugi TFT monitor, a treći multifunkcionalni štampač i skener. Nagrade, propagandni materijal i ostale „pogodnosti“ na takmičenju omogućili su sponzori, među kojima su Skupština grada Niša i gradska opština Medijana, kao i firme Niskogradnja, Banker i Pakom.

BESPOSLENI ŽIRI

Na ovom takmičenju postoji formalni stručni žiri koji čine profesori i asistenti Elektronskog fakulteta i članovi Pedagoškog društva informatičara Srbije, ali koji će praktično biti „besposlen“. Jer, ocena takmičarskih radova obaviće se automatski preko posebnog računarskog programa. A uz takav način ocenjivanja, nema slobodnih procena niti mesta za prigovore.

Izvor:Glas javnosti 

Exit mobile version