Home [ mjuzik ] Uživo na Exitu: Gossip, Soulwax i Booka Shade

Uživo na Exitu: Gossip, Soulwax i Booka Shade

53
0

 Exit Main Stage je dobio novo ime – američki punk-rock bend Gossip, nastupiće na glavnoj festivalskoj bini u petak, 11. jula zajedno sa Primal Scream i Paul Wellerom. Takođe, potvrđena su prva dva „live“ nastupa na Dance Areni: electro-rock bend Soulwax u petak, 11. jula, te nemački tech-house duo Booka Shade u nedelju, 13. jula. Gossip dolaze originalno iz Arkanzasa gde su i osnovani 1999. godine, ali su se iste godine preselili na američki severozapad, u Olimpiju, grad u blizini Portlanda, gde i danas žive. Razlog za preseljenje je njihova inspiracija tamošnjom „riot-grrrl“ scenom i bendovima kao što su Bikini Kill, Sleater-Kinney i Bratmobile, kao i prvobitno potpisivanje za nezavisnog izdavača „K Records“, a kasnije i za kultnu etiketu „Kill Rock Stars“ za koju su izdali svoja tri dosadašnja studijska albuma. Njihov zvuk se sastoji od oštrih punk-rock rifova koje svira gitarista Nathan „Brace Pain“ Howdeshell, glasnih pogo-disco ritmova bubnjarke Hanne Blilie, praćenih emotivno nabijenim soul prizvukom koji svojim vokalom donosi energična frontmenka benda Beth Ditto. Gossip pripada „queercore“ sceni i njihovi angažovani tekstovi često ističu značaj slobode seksualnog opredeljenja kao i punu ravnopravnost istospolnih brakova o čemu najviše govori njihov najpopulaniji singl sa istoimenog albuma „Standing In The Way Of Control“ iz 2006. godine. Zahvaljujući britanskoj etiketi „Back Yard Recordings“, njihove pesme remiksovali su razni producenti elektronske muzike među kojima su Tiga, Playgroup, Linus Loves, Le Tigre i Soulwax. Ovaj tročlani bend nastupao je na festivalima kao što su Glastonbury i Reading, a bili su i deo „True Colours“ turneje iz 2007. godine zajedno sa Cindy Lauper, Debbie Harry i Erasure, a druže se i često sviraju sa bendovima White Stripes, Le Tigre i The Hives. Njihovi nastupi su izuzetno energični i konstantno na ivici spektakularnog ekcesa.

Nakon što su braća Dewaele potvrdila svoj nastup kao DJ duet pod pseudonimom 2 Many DJs, u petak, 11. jula, nastupiće uživo na Dance Areni zajedno sa ostatkom alternativnog electro-rock benda Soulwax! Bend je nastao još 1995. godine u belgijskom gradu Gentu, a bend čine Stephen (vokal, programiranje) i David Dewael (gitara, klavijature, sempler), basista Stefaan Van Leuven i bubnjar Steve Slingeneyer. Soulwax pripadaju generaciji ozbiljnih autora elektronske muzike baziranoj na alternativnom rock zvuku, a iza sebe imaju tri studijska albuma, dve remiks kompilacije sopstvenih pesama, kao i veliki broj remiksa za izvođače kao što su Daft Punk, Kylie Minougue, Rolling Stones, Klaxons, Muse, LCD Soundsystem, Justice i Gorillaz. Njihov živi nastup poseduje onu dozu frenetične zabave i muzičkih mešavina kakvu rade pod DJ pseudonimom, ali poseduje i jednu klasičnu dimenziju energične rock svirke koja ih je dovela na glavne bine Coachella, Rock Werchter i Creamfields festivala.
 

Novi izgled i tehničke karakteristike velike bine, biće idealni za još jedan živi nastup na Dance Areni. Zahvaljujući nezaboravnim nastupima u Beogradu, producentski dvojac Booka Shade, koji čine Walter Merziger i Arno Kammermeir, premijerno će nastupiti na Exit festivalu u nedelju, 13. jula. Ovaj duet iz Berlina iza sebe ima dva studijska albuma „Memento“ (2004) i „Movements“ (2006), prošlogodišnje miks izdanje za čuvenu „DJ Kicks“ ediciju, kao i aktuelno DVD izdanje „Movement – The Tour Edition“. Njihov novi, treći po redu album „The Sun And The Neon Light“ najavili su za 26. maj. Dosad su uradili i zavidan broj remiksa za imena od kojih se izdvajaju Depeche Mode, Moby, Tiga, Ficherspooner, The Knife i Hot Chip. Osnivači su popularne etikete „Get Psyhical“, koju pored njih vode i DJ T, kao i drugi čuveni producentski duet M.A.N.D.Y. Njihov „live“ nastup proslavio se na Sonar festivalu još 2005. godine, a ovogodišnji impresivan kalendar Arna i Waltera odvešće ih na brojne čuvene festivale kao što su Glastonbury, Benicassim, I Love Techno, Creamfields, Coachella, Rock Im Park, i naravno Exit 08.   

 

EXIT 08: 10 – 13. jul 2008.

Ulaznice za EXIT 08 u pretprodaji koštaju 5490 dinara i mogu se naručiti na zvaničnom festivalskom sajtu www.exitfest.org.  Cena ulaznica u redovnoj prodaji biće 7790 dinara. Broj ulaznica je ograničen.

Izvor:Kontra