Home [njuz] Mnogo organizacija – mali rezultati

Mnogo organizacija – mali rezultati

39
0

 Studenti na svim univerzitetima i fakultetima u Srbiji imaju bar jednu svoju organizaciju. Zvanično neke se bave studentskim standardom, neke saradnjom sa univerzitetima u svetu, a neke sportskim ili zabavnim aktivnostima. Međutim, mnogi sagovornici „Blica“, studenti nekog od fakulteta u Srbiji zameraju strukovnim organizacijama da se previše bave organizacijom zabava i žurki, a premalo suštinskim problemima.
Na Univerzitetu u Nišu na svih 13 fakulteta aktivne su studentske organizacije, koje na razne načine organizuju oko 25.000 studenata. Na popisu je dvadesetak raznih studentskih udruženja. Među najaktivnijim su Savez studenata, Studentska asocijacija, Studentska unija, Studentski parlament…

Prošle godine je prvi put izabran student prorektor, tako da se glas studenata mnogo jače čuje u najvažnijim univerzitetskim telima, kao što su Senat i Savet Univerziteta u Nišu.
– Od kada je izabran prvi student prorektor jako smo aktivni. Uspeli smo da se izborimo da svi studenti prve i druge godine mogu da upišu narednu godinu sa 40 bodova, iako je na fakultetima bio zahtev da bude maksimalnih 60 poena. Na naš zahtev usvojen je pravilnik za nagrađivanje tri najbolja diplomirana studenta. Takođe, sa Studentskim parlamentom smo najsiromašnijim kolegama obezbedili besplatan smeštaj u domovima i ishranu u menzama – kaže student prorektor Marija Mitrović.

Među najaktivnijim i svakako najstarijim udruženjima jeste Savez studenata, koji je opšta studentska sindikalna organizacija.
– Savez studenata postoji već 45 godina, kao i sam Univerzitet. Organizujemo razne kulturne događaje, brucošijade, filozofijade, elektrijade, mašinijade… Aktivni smo i za apsolventske večeri i ekskurzije – kaže predsednik Saveza studenata Radomir Petrović.

Na području Univerziteta u Kragujevcu aktivne su tri organizacije koje se bore za prava visokoškolaca. Miodrag Dobrosavljević je član Izvršnog odbora Studentske unije Srbije.
– Do sada smo se angažovali na antikorupcijskoj kampanji, zalagali se za što masovniji izlazak studenata na izbore, ali i za bolonjski sistem obrazovanja. I u Studentskom centru smo kontrolisali smeštaj i usluge, pa je Studentski dom u Kragujevcu danas najbolji u Srbiji – ima najbolju hranu i uslove smeštaja – kaže Miodrag Dobrosavljević.

O studentima u Kragujevcu brine i Studentska asocijacija, koja ima svoje predstavnike na osam fakulteta. Kako priča Goran Tomović, predstavnik ove nevladine organizacije, „napravili su do sada vodič kroz Univerzitet, sa informacijama o svim fakultetima, studijskim grupama“.
– Jednog profesora smo, zbog male prolaznosti, a radi se o Ekonomskom fakultetu, skinuli sa predmeta – kaže Dušan Aleksić iz Saveza studenata.

Sve tri studentske organizacije u Kragujevcu zalažu se za gradnju novog studentskog kampusa.
Na Tehničkom fakultetu u Boru koji posluje u sastavu BU, registrovana je Asocijacija studenata TF Bor i Studentska unija, a od prošle godine i Studentski parlament (SP).

– Naš cilj je da nas na Fakultetu shvate ozbiljno. Prioritet nam je da se akreditacija što bolje odradi, a zatim slede izbori Studentskog parlamenta, „Menadžerijada“, „Tehnologijada“, putovanje na apsolventsku ekskurziju u Španiju, organizovanje apsolventske večeri, ali i rešavanje svih problema koji se pojave na TF – kaže član veća Tehničko-tehnološke grupacije i delegat u parlamentu BU Marija Kostadinović.

Prvi pokušaj studentskog organizovanja u Novom Pazaru dogodio se 1993. godine formirajući studentski pokret „Solidarnost“, koji su lokalne političke strukture, uz pomoć policije, tiho su razbile. Za sada studentske aktivnosti su u povoju. Na oba univerziteta postoje studentski parlamenti i očekuje se da će ove organizacije dobiti na značaju narednih godina.
Izvor: Blic