Home [konkursi] WALTIC – međunarodni književni kongres

WALTIC – međunarodni književni kongres

62
0

 Od 29. lipnja do 2. srpnja u Stockholmu se organizira WALTIC – međunarodni književni kongres. Kongres je namijenjen književnicima, prevoditeljima i znanstvenicima uključenim u oblikovanje javnog mišljenja. Prijave za sudjelovanje traju do 3. ožujka.Ključna filozofija Kongresa jest poimanje književnosti kao izvora znanja s političkom snagom.

Pisana riječ i inherentna moć narativa temelj su globalnog društva kao cjeline. Upravo zato, prema riječima Philipa Pullmana 'diktatori i tirani mrze književnost: tajna demokracija čitanja presnažna im je da bi je podnijeli.' Organizatori vjeruju da svjetski književnici i prevoditelji igraju važnu ulogu kao medijatori znanja, kreatori mišljenja i inicijatori javne promjene.

WALTIC se fokusira na tri glavne teme: književnost, interkulturni dijalog i digitalizaciju.

Kao govornici sudjeluju i vodeći književnici i znanstvenici kao i prevoditelji i inovativni pjesnici – s jednakim omjerom žena i muškaraca. Pozivaju svi zainteresirani za sudjelovanje kako bi osjetili snagu jezika i političku promjenu te naglašeni napredak do kojeg književnost može dovesti. Kongres okuplja iskustva iz različitih kultura te omogućuje aktivno sudjelovanje u diskusijama o internetu i njegovim mogućnostima i ograničenjima u očuvanju svjetske slobode izražavanja.

WALTIC potiče povećanje pismenosti, očuvanje slobode izražavanja te osnažuje autorska prava.

vrijeme: 21.2.2008. – 3.3.2008.
mjesto: Stockholm / Švedska
url: http://www.congrex.se/