Home [njuz] Vlada – miting

Vlada – miting

30
0

 Na miting je pozvao i Savez studenata Beograda, a ministar prosvete Zoran Lončar saopštio je da je zadovoljan zbog toga što su predstavnici sindikata obrazovanja spremni da se svi prosvetni radnici uključe u miran protest. Protest će početi u 17 sati ispred Doma Narodne skupštine, a odatle će okupljeni građani krenuti u šetnju do hrama Svetog Save, gde će u 19 sati biti održan moleban, rečeno je u Vladi Srbije

Iz Srpske radikalne stranke saopšteno je da će stranke koje učestvuju u pripremi protesta organizovati masovan dolazak svojih pristalica u Beograd.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić sinoć je saopštio da se ne slaže da Vlada Srbije sa političkim partijama organizuje mitinge, ocenjujući da Kosovo nije partijsko pitanje.

 

– Kosovo nije partijsko pitanje, već je iznad svega nacionalno i državno. Kosovo ne sme biti upotrebljavano u stranačke svrhe i promocije -, izjavio je Tadić.

 

Ističući da je Kosovo pitanje našeg identiteta, suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, istorije i tradicije, Tadić je naveo da bi iza organizacije skupa trebalo da stoje nacionalne institucije i da govornici "nikako ne treba da budu stranački prvaci već istaknute javne ličnosti".

 

Tomislav Nikolić, međutim, izjavio je na RTS-u da trenutno nije sigurno da će se on obratiti okupljenima na mitingu u četvrtak.

 

– Ja mogu da se ne obratim, ali Srbija ovog časa očekuje da joj se obrate predsednik Vlade i predsednik države. Da više ne traži sama pravdu na ulicama. Lep bi bio govor, naravno, da ga održi Brana Crnčević, Matija Bećković, oni umeju to mnogo lepše da kažu nego mi koji se bavimo politikom. Ali šta će Srbija da uradi, to ne zna Brana Crnčević -, smatra potpredsednik SRS.

 

– Ispada da se nešto nismo dobro dogovorili, da se nismo razumeli. Ja se nadam da ćemo se ponovo sresti. Ne insistiram da govorim, uopšte mi to nije pitrebno, hoću da budem dole u masi, ali hoću da čujem predsednika Vlade i predsednika države -, rekao je Nikolić.

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je u Poligrafu B92 da bi protest najavljen za četvrtak trebalo da kanališe nezadovoljstvo i javno izrazi protest stanovništva. On je istakao da će u tom protestu učestvovati stranke najzastupljenije u republičkom parlamentu.

 

– Parlament i parlamentarne stranke, mislim na one koje okupljaju 95 odsto biračkog tela, relevantne su da se dogovore o tome. Tu će učestvovati i crkva svakako, dakle svi oni koji su autentični predstavnici državnosti. To je, dakle, jedan od poteza kojim država pokazuje svoje nezadovoljstvo zbog onoga što joj se događa – , rekao je Samardžić.

 

Protest zbog nezavisnosti Kosova u Novom Pazaru

 

Studenti Univerziteta u Novom Pazaru protestovali su danas zbog proglašenja nezavisnosti Kosova.

 

Predsednica Studentskog parlamenta novopazarskog univerziteta Elmedina Bogućanin izrazila je "zabrinutost" te organizacije zbog protivpravnog i nelegalnog otcepljenja dela države.

 

– Pridružujemo se protestu studenata Srbije, jer je čin proglašenja nezavisnosti Kosova i njegovog priznavanja od strane najjačih zemalja Zapada zasnovan na pravu jačeg i suprotan principima međunarodnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, Rezoluciji 1244 i Helsinškoj povelji -, rekla je ona na protestu u amfiteatru novopazarskog univerziteta.

 

Studenti Univerziteta u Novom Pazaru podržali su kolege Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u "svim njihovim postupcima". Rektor univerziteta profesor Ćamil Dolićanin podržao je svoje studente.

Izvor: B92