Home [zabavnik] Obaveštenje o ispitu SMS-om

Obaveštenje o ispitu SMS-om

81
0

 INFORMACIJA ZA 46 DINARA
Fakulteti bi od svake poruke dobijali pet dinara
Studenti koji žive daleko od fakulteta, a pogotovo oni koji ne žive u univerzitetskim centrima, od oktobra bi mogli znatno lakše da proveravaju rezultate i ocene sa pismenih provera znanja. Naime, na sednici Senata Univerziteta u Beogradu dekanima je predstavljen softverski paket koji fakultetima nudi mogućnost da studente SMS porukama obaveštavaju o rezultatima ispita.
Ukoliko fakulteti budu prihvatili ovu ponudu, sve što student treba da uradi da bi saznao da li je položio neki od testova, kolokvijuma ili neki od drugih vidova pismenog ispitivanje, jeste da pošalje SMS poruku na odgovarajući broj telefona. U poruci treba da piše broj indeksa studenta, skraćenica fakulteta i šifra ispita.

– Student može da pošalje poruku i u trenutku kada izlazi sa ispita, a odgovor će mu stići istog trenutka kada rezultati budu objavljeni na fakultetu, u po dana ili noći. Poruka će koštati oko 46 dinara, odnosno 39 dinara plus PDV, što je jeftinije od dve karte za prevoz u gradu, da ne govorimo o onima koji moraju da putuju iz unutrašnjosti do fakulteta da bi tako nešto saznali – kaže za Danas Peđa Pavlović, jedan od menadžera firme Media – pro, koja je fakultetima ponudila ovu uslugu.

Prema njegovim rečima, ovakav vid obaveštavanja studenta je vrlo pristupačan i skraćuje vreme koje je studentu potrebno da dođe do fakulteta da bi video rezultate. Isto tako rešava i problem onih koji nemaju kompjuter da bi na sajtu fakulteta proverili rezultate. Pavlović ističe i još jednu povoljnu okolnost za fakultete, a to je da bi fakulteti, od svake poruke, dobijali po pet dinara.

Marko Backović, dekan Ekonomskog fakulteta, inače jednog od onih sa velikim brojem studenata, za Danas kaže da ova ideja nije loša.

– Mi već imamo razvijen sistem, pa studente o rezultatima pismenih provera znanja obaveštavamo na sajtu fakulteta. Kako fakultet ima i studente koji studiraju na daljinu, podrazumeva se da imaju kompjuter, ali ne isključujem mogućnost da će mnogi studenti biti zainteresovani za proveru rezultata SMS porukom – rekao je Backović.

Aleksandra Kaličanin, studentkinja Pravnog fakulteta, za naš list kaže da njenoj generaciji, koja studira po starom programu, ovaj sistem baš i neće koristiti, ali da će pomoći novim generacijama.

– Svi ispiti se polažu usmeno. Neki profesori imaju ispite koji se samo delimičmo polažu pismeno i u tim slučajevima rezultati se saznaju odmah u toku dana, kako bi student išao na usmeni deo. Bilo bi možda dobro da se uvede da SMS porukom dobijamo i raspored ispita ili neka obaveštenja o radu fakulteta – kaže Kaličanin.

Kako nam je u Medija – pro rečeno, osim sa Univerzitetom u Beogradu pregovara se i sa drugim univerzitetskim centrima.

L. Valtner

(Preuzeto iz Danas-a 26.03.2007.)