Home [zabavnik] Odmor u kampu

Odmor u kampu

133
0

 PREPORUKA KAMPING ASOCIJACIJE SRBIJE
Kampovi, vrlo popularni u Evropi, u našoj zemlji su uglavnom zapušteni. Ipak, nešto se kreće nabolje. Evo mape deset domaćih najboljih kampova koje je rangirala Kamping asocijacija Srbije, koju čine pravi zaljubljenici u prirodu i kampovanje. – To su kampovi koji zadovoljavaju barem minimum kvaliteta. Oni ne mogu da se porede sa kampovima na zapadu, ali su ipak kakav-takav beg iz svakodnevne gradske gužve. Za pomenuti sektor se procenjuje da čini 23 odsto od ukupnih turističkih kapaciteta na prostoru Evropske unije – kaže Vladimir Đumić, predsednik UO Kamping asocijacije Srbije.

Našim kampovima, ocenjuje on, nedostaje mnogo toga, od urednih toaleta do kanti za reciklažu otpada, bungalova ili kuća za odmor, info pultova, dobrih recepcija, adekvatnog obezbeđenja, prodavnica, restorana, otvorenih bazena.

Naravno, ovo što je navedeno ne nedostaje svim kampovima. Tako kamp „D tur" na izlasku iz Palića ima čak tri otvorena bazena, kampovi na Borskom jezeru i u Ovčar Banji imaju dobre recepcije, na Srebrnom jezeru izgrađen je jako lep sanitarni čvor, ali su zato na Borskom jezeru u toaletima čučavci.

– Čak su nam na Borskom jezeru rekli da bi ljudima zbog čistoće i naplaćivali korišćenje toaleta, all su zatim shvatili da bi naši ljudi nuždu pre vršili u prirodi nego platili korišćenje WC-a – kaže Vladimir Đumić.

Đumić navodi da tranzitni turisti sve više traže i da se napravi jedan kamp za odmor na polovini autoputa između Beograda i Niša.

– U našoj zemlji ima i divljih kampova koje su naši kamperi spontano napravili, ali njih nismo uneli u našu brošuru jer ne zadovoljavaju ni minimum onoga što bi jedan kamp trebalo da ima – izjavio je Đumić.

Cene kampovanja po autu, odnosno po porodici, kreću se od sedam do 15 evra dnevno
Kategorizocija

Najbolje kategorizovani kampovi sa dve zvezdice u našoj zemlji su kampovi „Dunav" u Zemunu i „Srebrno jezero". Sa jednom zvezdicom kategorizovani su kampovi „Srbija" na Vračevgajskom jezeru u Beloj Crkvi i „Ovčar Banja".

Nekategorizovani kampovi su „Jabukov cvet" na Dunavu kod Banatskog Brestovca, „D tur" na izlasku iz Palića, „Karavan" na Palićkom jezeru, „Pipač" kod Feketića, „Belocrkvanska jezera" i „Borsko jezero". Svi kampovi imaju toalete.

M. Cvejić
(Preuzeto iz Blica 26.03.2007.)