Home [konkursi] Stipendije za mlade istraživačke novinare Balkana

Stipendije za mlade istraživačke novinare Balkana

34
0

 Fondacija „Robert Bosch“ i Fondacija „ERSTE“ pokrenule su 19. marta 2007. program stipendija za mlade novinare na Balkanu. U okviru inicijative koja će se voditi u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), svake godine deset novinara će dobiti priliku da istražuje i priprema analitičke članke koji će biti objavljeni u zajedničkim publikacijama. Stipendije iznose 2.000 eura, a rok za prijave projekata je 27. april 2007.

Od balkanskih informativnih medija se sve više traži da izveštavaju o kompleksnim reformskim pitanjima, uzimajući pri tome u obzir regionalne i evropske aspekte. Stoga ovaj program ima za cilj podsticanje kvalitetnog izveštavanja, stimulisanja regionalnog umrežavanja novinara i unapređenja uravnoteženog izveštavanja o temama koje su od ključne važnosti kako za region tako i za Evropsku uniju.

Novinari mlađi od 35 godina iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, sa Kosova, iz Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije pozivaju se da podnesu svoje predloge za istraživanje sa temom – Mobilnost.

Sve više granica i barijera kretanju ljudi, robe, kapitala, usluga, informacija i ideja koje niču između balkanskih zemalja i prema Evropskoj uniji guše razvoj, stvaraju frustracije, usporavaju regionalno pomirenje i saradnju i izoluju ovaj region od Evrope i njenih vrednosti. Ovo je poziv na autentično i značajno novinarsko istraživanje o uticaju takvih prepreka na politička, ekonomska ili društvena pitanja.

Deset stipendista će biti izabrani na osnovu predloga za istraživačke projekte, koji bi trebalo da obuhvate planove za prekogranično istraživanje unutar balkanskog regiona i u državama članicama EU, oslanjajući se na primere saradnje ili nedostatka saradnje, praveći poređenja i ukazujući na primere dobre prakse.

Oni će učestvovati u programu stipendiranja, koji obuhvata uvodni seminar u Beču, nadzor i mentorski rad sa lokalnim urednicima, pojedinačna istraživačka putovanja u druge zemlje regiona i Evropske unije, i završni seminar i ceremoniju dodele nagrade u Berlinu.

Uspešni kandidati će dobiti stipendije od 2.000 evra i novac za putne troškove u visini do 2.000 evra, a programski odbor za selekciju stipendista, sačinjen od evropskih novinara i eksperata, nagradiće jednog stipendistu prilikom za dalje profesionalno usavršavanje i to u vrednosti od 8.000 evra.

Radovi stipendista objavljivaće se u zasebnoj publikaciji i u elektronskom formatu, i distribuiraće se na lokalnim jezicima, kao i na engleskom i nemačkom.

Prijave moraju stići najkasnije do 27. aprila 2007. godine. Obrasci za prijavu i smernice su dostupne na fellowship.birn. eu.com.

Fondacija Robert Bosch

, osnovana 1964. godine, jedna je od najvećih nemačkih fondacija i promoviše filantropska i društvena dostignuća osnivača Roberta Boša (1861-1942) i realizuje ciljeve iz njegove zaostavštine. Fondacija Robert Bosch je prevashodno angažovana u oblasti međunarodnih odnosa, zdravstva i obrazovanja.

Fondacija ERSTE je direktni naslednik štedionice „Erste Oesterreichische Spar-Casse“, osnovane u Beču 1819. godine. Fondacija ERSTE je započela svoje aktivnosti 2005. godine, a kao glavni akcionar Erste banke, Fondacija ERSTE je jedna od najvećih fondacija u Evropi. Aktivna je u čitavom regionu srednje i jugoistočne Evrope, usredsređujući se u svom radu na tri programa – društvena odgovornost, kultura i Evropa.

BIRN je mreža nevladinih organizacija koje rade sa balkanskim novinarima na stimulativnom izveštavanju o proevropskim reformama u regiji. Njene članice širom regiona vode različite projekte obuke i javnih debata s ciljem povećanja kapaciteta i uticaja analitičnog i istraživačkog novinarstva.

Za dodatne informacije kontaktirati Anna McTaggart, Menadžera programa za stipendiranje, BIRN, ul. Gospodar Jovanova 81, 11000 Beograd, Srbija, Tel. +381 (0)11/328-7080, Fax. +381 (0)11/2622-328, fellowship@birn. eu.com i fellowship.birn. eu.com.