Home [ mjuzik ] Jose Carreras u Beogradu

Jose Carreras u Beogradu

137
0

 Direktor Arene Beograd, Đorđe Milutinović, najavio je da će slavni španski tenor, Jose Carreras, ipak održati koncert u Beogradu. Koncert će se održati 23. februara u Areni a Milutonović je najavio nižu cenu karata nego što su ulaznice koštale za predhodno najavljeni koncert koji je trebalo da se održi 2. oktobra prošle godine.

Koncert je tada zakazao Dragan Vujin, vlasnik firme AEG (Apple Entertainment Group), ali je nastup otkazao par dana pred održavanje koncerta zbog ‘tehničkih problma’. Protiv Vujina, koji je stajao iza propalih festivala Pure fest i Road fest u Zrenjaninu, je pokrenuta krivična prijava posle otkazivanja koncerta Jose Carrerasa. Kompanija Ticket Line tada je morala da vrati sav novac od kupljenih ulaznica iako su naveli da nisu odgovorni za otkazivanje koncerta i da bi novac trebalo da vrati organizator.

Milutinović navodi da je otkazivanje koncerta nanelo dosta štete domaćem koncertnom tržištu i da ovaj koncert nema veze sa predhodno zakazanim nastupom, kao i da na ovaj način neće anbolirati Vujina koji je koncert otkazao.

Jose Carreras zauzima posebno mesto u svetu muzike. Rođen je u Barseloni, gde je i studirao muziku. Profesionalnu karijeru započeo je 1970. u Gran Teatre del Liceu u Barseloni, sa operama Nabuko  (Nabucco) i Lukrecija Borxija  (Lucrezia Borgia).

Njegova veoma uspešna karijera predstavlja rezultat  ranih debi nastupa na najprestižnijim svetskim operskim scenama i festivalima, uključujući Teatro alla Scala u Milanu (“Un Ballo in Maschera”, 1975); zatim njujoršku Metropolitan Opera House (“Tosca”, 1974); San Francisco Opera (“La Bohème”, 1973); bečku Staatsoper (“Rigoletto”, 1974); londonski Royal Opera House (“La Traviata”, 1974); Minhensku operu (“Tosca”, 1974); čikašku Lyrics Opera (“Un Ballo in Maschera”, 1976); i festivale u Salcburgu (“Don Carlo”, 1976);  Aix en Provence (“Roberto Devereux”, 1977); Edinburgu (“Verdi Requiem”, 1982) i Veroni (“Carmen”, 1984).

Jose Carreras sarađivao je sa najuglednijim oprerskim dirigentima, među kojima su Herbert von Karajan (to je bila umetnička i lična saradnja koja je trajala preko dvanaest godina i obuhvatala izvođenja u Salcburgu, Beču i Berlinu), Claudio Abbado, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Riccardo Chailly, Colin Davis, Giuseppe Sinopoli, James Levine, Carlo Maria Giulini, Leonard Bernstein i Zubin Mehta. Sarađivao je i sa eminentnim rediteljima kao što su: Franco Zeffirelli, Jean Pierre Ponnelle, Giorgio Strehler, Luigi Comencini, Harold Prince.

U njegovom repertoaru nalazi se preko šezdeset opera, među kojima se izdvajaju: La Bohème (Boemi) , Tosca, Werther, Don Carlo, Carmen, La Forza del Destino (Moć sudbine), I Pagliacci (Pajaci), L’Elisir d’Amore (Ljubavni napitak) i Un Ballo in Maschera (Bal pod maskama).

Paralelno sa operskim aktivnostima, održavao je česte recitale u najpoznatijim svetskim halama. Nastupao je u Karnegi Holu (Carnegie Hall)  i Avery Fisher Hall u Njujorku, a na njegovom putu uspešne karijere našli su se i  Royal Festival Hall, Barbican i Royal Albert Hall u Londonu; Salle Pleyel u Parizu, Musikverein i Konzerthaus u Beču, Berlin Philharmonie, Suntory Hall i NHK Hall u Tokiju, Grosses Festspielhaus u Salcburgu, Philarmonie i Hercules Saal u Minhenu, The Concertgebouw u Amsterdamu, Palau de la Música u Barseloni, Teatro Real u Madridu i Accademia Santa Cecilia u Rimu. Njegov bogat repertoar obuhvata preko 600 naslova najrazličitijih stilova, od baroka do muzike današnjice.  

Njegova bogata diskografija obuhvata preko 150 snimaka, 50 veoma zapaženih celokupnih  opera, oratorijume, popularne i klasične recitale. Nagrađen je širom sveta mnogobrojnim zlatnim i platinastim diskovima. Ukupno oko 60 miliona snimaka Jose Carrerasa prodato je u celom svetu.

Jose Carreras odigrao je glavne uloge u nekoliko opera snimljenih za televiziju, bioskop i video, uključujući La Bohème, I Lombardi, Andrea Chenier, Turandot, Carmen, Missa de Rèquiem Verdija, Don Carlo, La Forza del Destino, Stiffelio, Fedora i Jerusalem.

 {YouTubeVideo id=lsTO8e-e0rY}

Što se tiče njegovih angažovanja na filmu, izdvajaju se dva ostvarenja: Romanza Final, u kojoj tumači lik  španskog tenora Julián Gayarre-a i A Life Story, film o životu i umetničkoj karijeri samog Karerasa. Film A Life Story osvojio je međunarodnu Emi nagradu 1993. dodeljenu od strane Akademije nauka i umetnosti SAD-a.  

Među brojnim domaćim i internacionalnim nagradama i priznanjima nalaze se i Grand Prix du Disque Akademije u Parizu; nagrada Luigi Illica; nagrada Gremi 1991.; nagrada  Sir Lawrence Olivier za ulogu u operi Stiffelio čuvenog teatra Royal Opera House u Konvent Gardenu;  postao je doživotni počasni član Bečke državne opere; počasni član londonske Kraljevske muzičke akademije, primio je zlatnu povelju Španskog instituta u Njujorku; zlatnu povelju grada Beča; kao i zlatnu povelju za lepe umetnosti koju je ustoličio kralj Španije; zlatnu povelju grada Barselone; zlatnu povelju Katalonije; nagradu Princa od Asturije 1991.; muzičku nagradu Albert Schweitzer 1996. Predsednik je žirija međunarodnog konkursa “Città di Busseto” i počasni je predsednik Londonskog umetničkog orkestra. (the London Arts Orchestra).

Nosilac je francuske legije časti; velikog viteškog krsta Republike Italije; posebnih počasti vlada Bavarske, Austrije, Poljske, Kamboxe, kao i titule Ambasador dobre volje organizacije UNESCO. Godine 2004. dobio je od španske kraljice Sofije Zlatni krst za društvenu solidarnost; a postao je i nosilac ordena Rumunije i Nemačke.

Izvor:Kontra Magazin