Home [njuz] Do posla nakon prekvalifikacije

Do posla nakon prekvalifikacije

53
0

 SUBOTICA – Odmah nakon uručenja diploma posle obuke u Medicinskoj školi, 20 subotičkih bolničara-negovatelja dobilo je i ponudu za posao. Direktor Gerontološkog centra Nenad Ivanišević pozvao ih je da se što pre jave, jer postoji velika potreba za tom strukom. U planu je obuka novih polazanika.

– Organizovaćemo prekvalifikacije i dokvalifikacije za zanimanja koje poslodavci traže. Trenutno Nacionalna služba zapošljavanja u Subotici plaća obučavanje 320 osoba za razna zanimanja. U Subotici je oko 11.000 nezaposlenih, što je u odnosu na prošlu godinu manje za četvrtinu. Najveće smanjenje nezaposlenosti zabeleženo je u Severnobačkom okrugu, i to za 26,5 odsto – kaže direktor subotičke Filijale Dušan Torbica.
Do smanjenja broja nezaposlenih delimično je došlo zbog novog načina regulisanja zdravstvene zaštite, jer se knjižice sada overavaju u Fondu za zdravstvo. Zbog toga su se odjavili oni koji su bili na evidenciji samo zbog zdravstvenog osiguranja. Međutim, Dušan Torbica napominje da najveći efekat daju mere aktivnog zapošljavanja, odnosno pomoć Filijale da nezaposleni samostalno dođu do radnog mesta, putem dokvalifikacija, prekvalifikacija i sajmova zapošljavanja.
-Oko 27 odsto nezaposlenih su stariji od 50 godina, koji su izgubili posao, najbrojniji su oni koji imaju samo završenu osnovnu školu. S druge strane, velika je potražnja za nekvalifikovanom radnom snagom, kojima poslodavci najčešće plaćaju minimalnu zaradu -napominje Torbica.
Nacionalna služba za zapošljavanje uspešno je završila prekvalifikaciju 10 mašinskih tehničara za rad na numerički upravljanim mašinama, a većina njih se zaposlila već u prvih mesec dana obuke, dok su za ostale pregovori u toku. U toku je i prekvalifikacija 15 polaznika za vođenje poslovnih knjiga i 14 za poslovne sekretare, kao i 20 nezaposlenih za elektrozavarivače.
-Realizovali smo osposobljavanje za bravare i serijske elektromotače, za potrebe „ATB Sever“, a ovih dana započeli smo i obuku za obućarske poslove za preduzeće „BN Bos Factory“ u Bajmoku. Prednost dajemo kvalitetnijim programima i osobama sa invaliditetom, izbeglim i raseljenim licima, Romima, samohranim roditeljima i licima sa strukama. Jedina mera uspešnosti svake obuke je podatak, koliko polaznika posle obuke dobije posao -zaključuje Torbica.

Nedostaju profesori
U Subotici nedostaje oko 150 profesora. Osnovnim i srednjim školama potrebni su profesori matematike, engleskog, istorije, fizike. Nedostaju i doktori medicine, socijalni radnici, poljoprivredni inžinjeri i diplomirani agronomi, kaže Nevena Živković, šef odseka za posredovanja u subotičkoj Filijali.

Izvor:Blic