Home [njuz] Još ispita za mastere

Još ispita za mastere

29
0

 Već godinu dana traje polemika između Konferencije univerziteta Srbije i studenata o izjednačavanju ranije diplomiranih i mastere, a fakultetima u Beogradu još nije stigao nijedan zahtev za zamenu diploma.Automatske zamene diploma neće biti, a diplomci koji žele da im u sertifikatu o završenim studijama piše master

moraće dodatno da se potrude kako bi ispunili kvotu od 300 bodova, koliko je po zakonu potrebno za ovo zvanje. Nijedan fakultet još nije propisao šta studenti treba dodatno da urade, pošto nije ni bilo takvih zahteva.

– Najverovatnije je da će se dodatno tražiti polaganje od jednog do dva ispita i pisanje rada za one studente koji tokom studiranja nisu imali diplomski – objašnjava prof. dr Sima Avramović, predsednik Statutarne komisije BU. – Reč je o predmetima koji nisu postojali u vreme dok su kandidati studirali, i koji su nastali u međuvremenu razvojem naučnih disciplina. Tako bi, recimo, na Pravnom fakultetu to bilo berzansko ili notarno pravo.

Kako ističe naš sagovornik, identična situacija bila je i u Hrvatskoj, ali ni tamo niko od studenata nije tražio zamenu diplome. Avramović naglašava da će ranije diplomirani studenti moći da biraju predmete s liste ponuđenih prema svojim afinitetima. Radi se o predmetima koji su rezultat inovacija u nauci, u odnosu na vreme kada su oni studirali.

– Ne očekujem da će uopšte biti zahteva za zamenu diploma – smatra Avaramović. – Moguće je samo od studenata koji žele da idu u inostranstvo, jer im to može koristiti u nastavku studija i zapošljavanju.

 

MEDICINARI IZUZETAK
Kada je reč o grupaciji medicinskih fakulteta, njihove studije su integrisane, odnosno, postoji jedan izlaz sa fakulteta, i svi dobijaju jedno zvanje po završetku studija, a to je doktor. Međutim, kako kaže Avramović, stigao je zahtev sa medicinskih fakulteta u Novom Sadu i Beogradu da im se omogući da organizuju master studije, o čemu će se tek razgovarati.

Izvor:Novosti