Home [njuz] Država mora da reši zbrku oko akademskih zvanja

Država mora da reši zbrku oko akademskih zvanja

37
0

 Sastanak predstavnika studentskih organizacija sa Aleksandrom Lipkovskim, novoimenovanim pomoćnikom za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, trebalo bi da se održi u petak. Studenti traže da Ministarstvo prosvete oceni da li je odluka Konferencije univerziteta Srbije o pitanju izjednačavanja zvanja diplomiranih i mastera u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Studenti su nezadovoljni stavovima Konferencije univerziteta Srbije (KONUSA) i zato traže hitnu reakciju države i zaštitu od fakulteta koji, kako kažu, krše Zakon o visokom obrazovanju. Odluka KONUSA da masteri konkurišu za upis na doktorske studije sa najnižom prosečnom ocenom osam, a diplomci sa devetkom, za studente je suprotna odluci Skupštine o izjednačavanju zvanja diplomiranih i mastera.
– Odluka KONUSA stigla je u Ministarstvo prosvete. Mi ćemo predstaviti našu verziju teksta koji su univerziteti odbili da prihvate. Tražićemo da Ministarstvo oceni da li je odluka Konferencije univerziteta Srbije u skladu sa Zakonom i autentičnim tumačenjem, a ako nije, da se poništi. Ministar prosvete Zoran Lončar obećao nam je da će država intervenisati ako bilo koja odluka univerziteta bude u suprotnosti sa Zakonom. Samo oni mogu staviti tačku na ovu zbrku – kaže Jelena Ivančević iz Studentske unije Srbije.
Predstavnici studenata kažu da diplomci kojima se uskrati ravnopravan tretman u odnosu na mastere prilikom upisa na doktorske studije, imaju osnov da pokrenu spor protiv određenog fakulteta pred nadležnim sudom.

Izvor:Blic