Home [njuz] Šengen stiže na granice Srbije

Šengen stiže na granice Srbije

41
0

 21. decembra “šengenskoj zoni” priključiće se devet članica Evropske unije, između ostalih i Mađarska i Slovenija.Od tog datuma, državljani zemalja koje su postale članice EU 2004. godine moći će da putuju u 15 država "šengenske zone" bez pasoša. Ukidanje graničnih kontrola i potpuna sloboda kretanja

 biće dodatni podstrek građanima devet država da se još više osete kao građani Evrope. dok će ostali, među kojima i građani Srbije, nastaviti da traže vize za ulazak u Evropu.

Od 21. decembra šengenska zona će se proširiti na nove članice – Slovaci, Slovenici, Estonici, Mađari, Litvanici, Letonci, Maltežani, Poljaci i Česi uskoro će moći da putuju u 15 država "šengenske zone" bez pasoša, ali će za građane Srbije ulazak u te zemlje zahtevati šengensku vizu.

U konzularnom odeljenju mađarske ambasade u Beogradu u toku su pripreme za početak izdavanje šengenskih viza.

"Članice 'šengenske zone' su u toku prošle godine primile 13 miliona zahteva za izdavanje vize i to u ukupno 2.500 konzulata. Iz toga možete da zaključite značaj te zone kojoj mi sada pristupamo", kaže generalni konzul Mađarske Janoš Kolar.

"Najveći broj viza, 320.000, prošle godine je izdato u konzulatu Finske u Sankt Peterburgu, a od mađarskih izaslanstava, subotički generalni konzulat je izdao najviše viza, oko 120.000 do 130.000", objašnjava on.

Šengenska viza podrazumeva i svu proceduru koja ide uz njeno izdavanje. I u slučaju mađarskog konzululata to znači zakazivanje termina za preuzimanje zahteva, prikupljanje dokumentacije i dolazak pred šalter u zakazano vreme.

"Ono što se svi trudimo jeste da budemo ljubazni sa strankama. Pokušavamo da im objasnimo sve što eventualno do sada nisu čuli, bilo na sajtu, bilo na drugi način", kaže Belinda Ilić iz mađarskog konzulata.

Razmatranje zahteva traje pet radnih dana. Pre predavanja konzulu na razmatranje, prvo se unose podaci iz pasoša i zahteva i skeniraju fotografije za vizu.

"U principu, skeniraju se fotografije i lični podaci, kao i svrha putovanja. Kasnije, zahtev ide kod konzula na razmatranje, koji donose konačnu odluku da li će viza biti odobrena ili ne", objašnjava Ana Čitari iz konzulata.

"Biće duža procedura, jer će mnogi plaćati vizu, više će se podataka obrađivati, tako da će cela procedura duže da traje", kaže ona.

Ipak, od 1. januara određene kategorije građana u Srbiji dobiće olakšice pri izdavanju vize. Sporazum o viznim olakšicama sa EU omogućiće studentima, poslovnim ljudima, stručnjacima, novinarima i bliskim rođacima i sportistima, da od sledeće godine šengenske vize dobijaju po pojednostvaljenoj i ubrzanoj prodecuri i ceni od 35 evra.

Izvor:B92