Home [njuz] Grad plaća vožnju

Grad plaća vožnju

46
0

 Markice za januar stanovnici prigradskih naselja kupovaće samo na prodajnim šalterima "Laste". Da bi stigli do centra Beograda više neće morati da kpuju i "presedačke" karte Gradskog saobraćajnog preduzeća, jer će ovaj prevoz postati deo integrisanog tarifnog sistema.

Najvažnije je da će putnici ovom novinom uštedeti novac. "Presedačka" karta za zaposlene do sada je koštala 900 dinara, ali će od sada biti 200 dinara. Studenti i đaci su je plaćali 500 dinara, a ubuduće će ih koštati – 50. Ta cifra će biti uključena u cenu pretplatne "Lastine" markice.
Tako će na primer, putnik koji je do sada plaćao 1.881 dinar "Lastinu" i 900 dinara "presedačku" sada izdevajati ukupno 2.081 dinara i mirno se voziti po celom gradu.

– Po našim računicama ovo će gradski budžet koštati od 100 do 120 miliona dinara – objašnjava Željko Đukanović, direktor Direkcije za javni prevoz. – To će zavisiti od broja putnika. Trenutno oko 12.000 ljudi koristi "presedačke" karte.

Kada zaživi integrisani tarifni sistem računamo da će porasti i interesovanje i da će biti od 15 do 20.000 putnika. Umanjenje cene finansira Grad i on će uplaćivati prevoznicima tu razliku od 700 dinara za zaposlene i 450 za studente i đake. Ukupna subvencija zato i zavisi od broja prodatih markica.

Uključivanje prigradskog prevoza je drugi korak na putu ka jedinstvenom tarifnom sistemu. Od njega smo, međutim, još daleko.

– Jedinstveni sistem znači da vi sa karticom u džepu menjate prevoz po gradu, a sa nje vam se skida novac – objašnjava Đukanović
– Da bi to zaživelo najpre Saobraćajni fakultet treba da završi studiju. Za to je potrebno najmanje šest meseci. Onda treba ugraditi određenu tehniku u vozila, a to traje najmanje godinu dana.

Voz

Deo integrisanog tarifnog sistema u dogledno vreme bi mogao da postane i "Beovoz". Čelnici grada i "Železnice" već duže pregovaraju o toj ideji.
Pre nego postane deo javnog gradskog prevoza sledi rekontrukcija šina i povećanje broja stanica. Grad će iz svog budžeta za to izdvojiti 200 miliona dinara, a novac će dati i "Železnica".

Izvor: Večernje novosti