Home [njuz] Dodeljene „Virtus” nagrade

Dodeljene „Virtus” nagrade

50
0

 Balkanski fond za lokalne inicijative po prvi put je danas u Domu Narodne skupštine dodelio nagrade „Virtus”, medijskim kućama i kompanijama koje su u prošloj godini najdelotvorniji i najefikasniji način podržali neprofitne akcije ili organizacije od opšteg interesa. Pokrovitelji ove akcije bili su američka ambasada u Beogradu i Grad Beograd

a svečanoj ceremoniji prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić i Kameron Munter, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

– Namera da se pomogne drugima bez lične koristi jedna je od obaveza velikih kompanija u savremenom društvu. To je veoma važno da bi se Srbija pomirila sa svojom ekonomskom elitom, što se u našoj istoriji vrlo retko događalo. Veliki privredni subjekti treba da vrate nešto zajednici koja im je omogućila lični, porodični i korporativni uspeh. Vlada Srbije će u narednom periodu pripremiti novi Zakon o zadužbinama, uvesti poreske olakšice za one koji izdvajaju deo profita u humanitarne svrhe i afirmisati formiranje fondova i zadužbina u lokalnim zajednicama – rekao je potpredsednik Božidar Đelić.

Zbog organizovanja akcija „Dajte krv, ulepšajte dan sebi i drugima” i „Sigurna kuća” Radio-televizija B92 dobila je glavnu nagradu „Virtus”, a ista medijska kuća dobila je i specijalnu nagradu za promovisanje dobročinstva u Srbiji. Nagradu za doprinos velike kompanije lokalnoj zajednici dobila je koorporacija „Holcim – Srbija” iz Paraćina, a u konkurenciji malih i srednjih preduzeća istu nagradu dobila je firma „Alfa plast” iz Temerina. Nagradu za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora dobio je „Hemofarm” iz Vršca, dok je priznanje za najinovativniji projekt pripalo „Erste banci” za akciju „Avantura kulture”.

{YouTubeVideo id=CC4fWI3B2dE}

–  U poslednje vreme sve češće se srećemo sa terminom „koorporativna odgovornost”, ali to u našem narodu nije ništa novo. Pre Drugog svetskog rata mi smo imali tradiciju dobročinstva i zadužbinarstva čiji su istaknuti predstavnici bili Ilija Kolarac, Miša Anastasijević i drugi. Verujem da će naše vodeće kompanije shvatiti da svi društveni problemi ne treba da padnu na teret države, već da neke od njih treba da rešavaju uspešni privrednici. Nadam se da će ova nagrada biti podstrek i ostalim preduzećima – rekao je Zoran Alimpić.

Američki ambasador Kameron Munter rekao je da preko svojih organizacija „USAID” i Agencije za međunarodni razvoj, Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju razvoj korporativne filantropije, dodajući da je jačanje civilnog društva preduslov za snaženje demokratije.