Home [konkursi] Savezni parlament Njemačke dodjeljuje međunarodne stipendije

Savezni parlament Njemačke dodjeljuje međunarodne stipendije

55
0

 Da li se angažujete u socijalnom, akademskom ili političkom životu Vaše domovine? Da li želite i Vi aktivno i odgovorno oblikovati budućnost Vaše zemlje? Da li želite zaviriti iza “kulisa” politike i doživjeti demokratiju izbliza? Onda iskoristite priliku za učešće u programu, jedinstvenom u svijetu

Saveznog Parlamenta Njemačke i Berlinskih Univerziteta i kandidujte se za dodjelu međunarodne stipendije parlamenta (IPS)

Savezni parlament Njemačke, u saradnji sa Berlinskim Univerzitetima, pruža svake godine skoro 115 mladim, kvalifikovanim osobama, iz sada već 25 zemalja, širom svijeta jedinstvenu priliku za apsolviranje višemjesečne prakse kod nekog od članova Saveznog parlamenta Njemačke i da tako upoznaju procese odlučivanja u njemačkoj politici, a ujedno da steknu praktična iskustva na polju parlamentarnog rada.

Cilj programa je povećanje interesovanja mladih ljudi za demokratiju i društvo, poticati i ohrabriti ih za učešće u demokratskom životu. Međunarodna stipendija parlamenta (IPS) je dugoročna investicija u učvršćivanje demokratskih vrijednosti i tolerancije kao i u unapredjivanje kulturalne šarolikosti i mirnog saživota u Evropi.

Zemlje, koje već danas učestvuju u tom programu, su: Albanija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Estonija, Francuska, Gruzija, Jermenija, Hrvatska, Kazahstan, Letonija, Litvanija, Madjarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Republika Bjelorusija, Rumunija, Rusija, Srbija, SAD, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.

IPS-program počinje 1. marta 2009. i traje ukupno pet mjeseci. Najvažniji dio programa je praksa u trajanju od tri i po mjeseci u kabinetu poslanika Saveznog parlamenta Njemačke. Pored toga stipendisti pohađaju seminare kod pet političkih fondacija i dodatno učestvuju u pratećem akademskom programu u organizaciji tri Berlinska Univerziteta.

Učesnici/učesnice dobijaju iz novčanih sredstava Saveznog parlamenta Njemačke mjesečnu stipendiju u visini od 450 Eura. Nadalje, stipendija obuhvata i besplatan smještaj u trosobnom stanu, gdje stipendisti/stipendistkinje stanuju udvoje, te plaćanje troškova za studentsko zdravstveno osiguranje, osiguranje za slučaj nesreće i obavezno osiguranje. Takođe se učesnicima/učesnicama nadoknađuju troškovi za dolazak u Berlin i odlazak iz Berlina.

Uslovi koje kandidati moraju ispunjavati su sljedeći:
• Kandidati mora imati status redovnog studenta ili diplomca
• Odlično znjanje njemačkog jezika (govor/pisanje)
• Imati interes za javni život (mediji, stranke, udruženja)
• Na početku programa, kandidat ne smije biti stariji od 30 godina.

Krajnji rok za predaju aplikacija 31. maj 2008.

Sva daljnja obavještenja o IPS-programu i o konkurisanju potražite pod: www.bundestag.de/ips i http://www.bundestag.de/internat/internat_austausch/ips/info/bosnien.html