Home [njuz] Osveštana kapela u Studentskom gradu

Osveštana kapela u Studentskom gradu

93
0

logo scDeset godina od pokretanja inicijative, akademci u Studentskom gradu juče su dobili svoj prvi pravoslavni hram. Bivša televizijska sala u domu 4 G krila najvećeg studentskog naselja na Balkanu pretvorena je u paraklis posvećen svetom Jovanu Zlatoustom.

U prisustvu studenata, ministra prosvete Zorana Lončara i ministra vera Radomira Naumova ovaj studentski molitveni dom osveštao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je sa više sveštenika služio i prvu Svetu arhijerejsku liturgiju.

Mitropolit Amfilohije je u besedi poručio studentima da se veoma raduje što je ovaj mali hram posvećen svetitelju kojem ove godine obeležavamo 1.600 godina od njegovog upokojenja.
„Sveti Jovan Zlatousti je u svojoj ličnosti spojio veru i znanje i teško je naći pod kapom nebeskom ne samo besednika već i takvog mudraca i znalca. Zato neka ovaj molitveni dom posvećen njemu bude na posvećenje, umnoženje i utvrđenje vere na kojoj sve počiva, ali i za dobijanje pravog i istinskog znanja svima koji se budu u ovom hramu sabirali. I onima koji žive u Studentskom domu i svima koji uče na Beogradskom univerzitetu”, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Radomir Naumov, ministar vera, izjavio je da je osvećenje paraklisa lep primer kako se uspostavljaju odnosi između države i Crkve. „Lepo je što je ova ideja potekla od samih studenata. Sada svi verujući studenti kojima je potreban duhovni mir maju imaju mesto za molitvu”, rekao je Naumov.

Ideja da studenti dobiju pravoslavni hram potekla je od Svetosavske omladinske zajednice Studentskog grada koja od 4.500 studenata koji žive u ovom studentskom domu okuplja 650 akademaca.
„Prvo smo podneli Studentskom centru zahtev, a prošle godine smo dobili dozvolu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke za pretvaranje jedne prostorije u paraklis i u tom poslu smo imali i podršku Ministarstva prosvete”, kaže Svetozar Umićević, predsednik SOZ Studentskog grada.

Umićević, koji je urednik i verske redakcije u Radio-televiziji „Studentski grad”, kaže da nisu zaboravljeni i studenti drugih veroispovesti. Za Božić i Bajram na programu studentske radio-televizije gostuju katolički i islamski dostojanstvenici.
U hramu će sužiti mladi sveštenici Aleksandar Đakovac i Vukašin Milićević. Svakog dana večernja služba će biti u 17 časova, a subotom, nedeljom i praznicima Sveta liturgija će počinjati u devet sati.

Izvor: Politika