Home [njuz] Vlada će ipak dodeliti stipendije

Vlada će ipak dodeliti stipendije

40
0

product-big.pngVlada Srbije najavila je da će ispraviti sopstvenu grešku i, ipak, dodeliti stipendije iz Fonda za mlade talente.
Naime, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je na poslednjoj sednici vlade predložio da se podeli preostali novac iz Fonda, a ostaje da se vidi da li će stipendije biti dodeljene do kraja godine ili retroaktivno uz stipendije za 2008/09.

Vlada Srbija je ove godine dodelila samo 16 stipendija, iako je bilo najavljeno čak 1.000. Tako je veliki broj najboljih studenata završnih godina ostao bez „pomoći".
Stipendije je dobilo samo 16 postiplomaca (po 830.000 dinara) koji su primljeni na master ili doktorske studije na Univerzitetu u Notingemu u Velikoj Britaniji.

Dinkićev predlog, koji je osvojila vlada, jeste da se hitno krene s objavljivanjem konkursa za dodelu stipendija za ovu i narednu školsku godinu, kao i za master i doktorske studije u inostranstvu i stručnu praksu u EU.
Pored studenata, i stotine učenika koji su osvojili neko od prva tri mesta na međunarodnim takmičenjima uskoro mogu da očekuju zaslužene novčane stimulacije. Nezvanično, u Fond za mlade talente do sada je stiglo oko 300 ovakvih zahteva.

Izvor: 24 sata