Home [njuz] Studenti iz straha propuštaju ispitne rokove

Studenti iz straha propuštaju ispitne rokove

33
0

sample5.gifProfesorka Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Snežana Pejanović obrazuje budući univerzitetski kadar metodama iz nekog od prošlih vekova. Uvrede upućene studentima su mnogobrojne uz reči ‘da smo retardirani’ i ‘da izgledamo kao socijalni slučajevi’… pa sve do toga da diktira na predavanjima iako je taj metod najneprihvatljiviji posmatrano sa gledišta pedagoške prakse, navodi se u pismu studenata Fakulteta za specijalnu edukaciju, koje je dobila redakcija lista Danas.

U pismu se dodaje da od 200 studenata, koji se usude da izađu na ispit profesorke Pejanović, položi jedan ili nijedan student, a da se ostalih 500 i ne usuđuje da proba i tako propušta ispitne rokove.
Student navodi i da je nemilih događaja bilo mnogo, a da se poslednji dogodio u septembru kada je rezignirani roditelj ušao na ispit i fizički napao profesorku. Navode iz ovog pisma novinaru Danasa potvrdili su i diplomirani studenti ovog fakulteta koji nisu želeli da im objavljujemo imena.

Dekan Fakulteta Dobrivoje Radovanović za Danas kaže da već niz godina čuje primedbe studenata u vezi sa profesorkom Pejanović, ali da se studenti žale samo na malu prolaznost.
– Studenti se žale ne samo na nju, već na još tri ili četiri profesora. Ipak, to se ne može tako lako rešiti, jer postoji i autonomija profesora, a profesorka Pejanović kaže da studenti ništa ne znaju – objašnjava Radovanović. On dodaje da ne zna da Pejanović vređa studente.

– Studenti, sa kojima imam korektan odnos, nisu o tome pričali sa mnom. Nisam prisustvovao nijednom njenom ispitu, pa to ne mogu ni znati. Prisustvovao sam samo jednom komisijskom polaganju ispita i tu je profesorka bila korektna. Znam za slučaj da je majka studentkinje došla na ispit i verbalno, ne fizički, napala profesorku. Uzete su izjave od profesorke i majke i vodi se istraga – rekao je dekan Radovanović.

Prema njegovim rečima, najbolje rešenje za otklanjanje subjektivnog odnosa profesora na ispitu jeste utvrđivanje standardizovanih testova znanja sa predloženim odgovorima i ključem za rešavanje i proveru.
– Polaganje ispita koje predaje Pejanović biće organizovano na taj način kada studenti budu izneli takav zahtev. Potrebno je da se oni organizuju i angažuju i problem će biti rešen – istakao je sagovornik Danasa.

Profesorka Pejanović juče nije želela da razgovara sa novinarom Danasa jer nismo hteo da joj odgovori na pitanje da li je pismo koje je redakcija dobila potpisano i ko su potpisnici.

Izvor: Danas