Home Kaljenje čelika Konkurs za učesnike jubilarnog petog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo”

Konkurs za učesnike jubilarnog petog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo”

198
0

Konkurs za učesnike petog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo” je otvoren od 9. aprila i trajaće do 26. aprila 2019. godine. Ovaj mentorski program je namenjen sadašnjim i budućim profesionalcima u oblasti kulture, umetnosti, medija, kreativnih industrija i srodnih disciplina.

U okviru promocije konkursa biće održane prezentacije u više gradova, gde će svi zainteresovani moći da se informišu o detaljima konkursa, kao i programu i samom konceptu mentorstva.

Promocije će biti održane u:

Beogradu: sreda 17. april od 19h „Nova Iskra”, (Gavrila Principa 43)

– Šapcu: četvrtak, 18. april od 18h, Narodni muzej Šabac, (Masarikova 13)

– Novom Sadu: petak, 19. april od 17h, „Svilara-kulturna stanica”, (Đorđa Rajkovića 6b)

– Nišu: ponedeljak, 22. april 17.30h, EU info kutak, (Vožda Karađorđa 5) tb

Kome je program namenjen

Za peti ciklus programa biće izabrano 25 novih učesnika – sadašnjih i budućih profesionalaca u oblasti kulture, umetnosti i medija iz svih delova Srbije, koji dolaze iz javnog, civilnog ili privatnog sektora ili koji deluju samostalno. Potencijalni učesnici u programu bi trebalo da budu aktivni u nekoj od različitih oblasti najšire shvaćene oblasti kulture, koja obuhvata, ali nije ograničena na: umetnost, kulturno nasleđe, kreativne industrije (dizajn, arhitektura, moda, film, fotografija, gejming, muzika), kulturne politike, obrazovanje u kulturi i kroz kulturu, menadžment i produkciju u kulturi, istraživanja u oblasti kulture, kulturu za decu i mlade, društveno angažovanu kulturu i umetnost, kulturologiju, medijsku produkciju, međunarodnu kulturnu saradnju i druge srodne oblasti.

Važno je naglasiti da formalno obrazovanje u nekoj od ovih oblasti nije uslov za učešće, već je mnogo važniji dosadašnji, trenutni ili budući rad, želja za daljim profesionalnim usavršavanjem kao i dosadašnja postignuća. Isto tako, iako je program prvenstveno namenjen onima koji su već profesionalno aktivni i imaju ostvarene rezultate u nekoj od navedenih oblasti, učesnici u programu mogu biti i pojedinci koji su trenutno u procesu formalnog obrazovanja. Za učešće u programu nije relevantno da li su potencijalni učesnici zaposleni ili ne, i ne postoji starosno ograničenje za učešće – program ima za cilj da podrži profesionalce i buduće profesionalce svih generacija, aktivne u navedenim oblastima, koji žele da rade na sebi i svom profesionalnom razvoju uz podršku mentora.

Neki od naših alumnista, učesnika prethodnih ciklusa programa su: Nikola Andonov, arhitekta koji je predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji 2012. i pokretač FabLab-a; Marko Radenković, osnivač prvog dizajn inkubatora u Srbiji „Nova Iskra”; Lidija Ham Milovanović, saradnica za odnose sa javnošću Narodnog muzeja u Beogradu; Vesna Ivanović, školska bibliotekarka u selu Mačkat; Bojana Bačić, novinarka dnevnog lista „Danas”; Bojana Lukić, slikarka i autorka dečjih radionica iz oblasti vizuelne kulture; Dunja Pešut, profesorka srpskog jezika i književnosti u Bačkoj Topoli; Marina Prohaska, menadžerka digitalnih komunikacija u neprofitnom sektoru; Milan Marković, kustos – pedagog u Muzeju u Smederevu; Lana Nikolić, novinarka Radio Beograda 202, i mnogi drugi talentovani, proaktivni i posvećeni profesionalci.

O programu

Kreativno mentorstvo” je jedinstveni mentorski program u Srbiji koji podstiče profesionalni i lični razvoj pojedinaca, profesionalaca i budućih stručnjaka angažovanih u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija. Program se realizuje već 7 godina i danas okuplja mrežu od 200 ambasadora „Kreativnog mentorstva”, koji čine zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca i doprinose razvoju društva zasnovanog na kreativnosti, znanju i saradnji.

Program prvenstveno afirmiše i podstiče mentorstvo kao vid doživotnog učenja i razmene znanja, ideja i iskustva između etabliranih stručnjaka, mentora i budućih profesionalaca, mentija. Glavnu aktivnost programa za učesnike – mentije, predstavlja jednogodišnja individualna podrška mentora, koga tim „Kreativnog mentorstva” pažljivo bira u odnosu na potrebe, ciljeve i izazove odabranih mentija. Uloga mentora je da, deljenjem znanja, iskustva i perspektiva, podrži mentija u ostvarivanju njegovih ciljeva, prevazilaženju izazova sa kojima se suočava, kao i da mu pruži podršku u ličnom i profesionalnom razvoju.

Uz jednogodišnju mentorsku podršku program pruža i relevantne treninge, predavanja i debate na aktuelne teme od značaja za rad i razvoj učesnika, studijska putovanja kao i povezivanje, umrežavanje i razmenu sa drugim angažovanim i aktivnim profesionalcima koje program okuplja. Na taj način se učesnicima pruža prilika da kroz zajedničke susrete i okupljanja sa drugim mentijima i mentorima tokom trajanja programa dobijaju priliku za razmenu iskustava i potencijalnu saradnju sa njima. Uz to, učesnici dobijaju kontinuiranu podršku tima „Kreativnog mentorstva” i promociju njihovog rada i dostignuća tokom trajanja programa ali i nakon toga, kada postaju deo alumni mreže.

U program su uključeni mentori i mentiji iz civilnog, javnog i privatnog sektora, a mentori u programu su domaći ili strani profesionalci iz različitih oblasti – kulture, umetnosti, medija, kao i diplomatije, biznisa, politike, društvenih nauka, obrazovanja, menadžmenta, ljudskih resursa, marketinga, i drugih oblasti. Cilj je da se na taj način, odabirom mentora koji pripadaju različitim sektorima, generacijama i profesijama, omogući mentijima i da steknu specifična znanja i iskustva iz drugih oblasti, koja su im često nedostupna.

Neki od mentora u prethodnom, četvrtom ciklusu našeg programa bili su: Natali Beljanski, izvršna direktorka Festivala uličnih svirača iz Novog Sada; Joachim Waern, zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu; Miša Stojiljković, novinar, psiholog i medijski savetnik; Lazar Džamić, kreativni strateg, donedavno šef tima za brend strategiju u Guglovom kreativnom think-thank-u ZOO u Londonu; Slađana Petrović Varagić, programska koordinatorka „Filmarta“; Ana Pejović, menadžerka projekata organizacije „Krokodil“, Dobrivoje Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke, i drugi, dok su u prva tri ciklusa mentori pored ostalih bili i Toni O`Brajan, nekadašnji direktor British Council-a za Zapadni Balkan; Olga Svoboda, tadašnja direktorka GI Group HR Solutions; Jasna Dimitrijević, direktorka Zadužbine Ilija M. Kolarac; Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta Holdinga; Maja Lalić, kreativna direktorka Miksera; Branko Dimitrijević, profesor i teoretičar umetnosti; Milan Petrović, tadašnji predsednik Srpske asocijacije menadžera; Helen Laršon, tadašnji ataše za kulturu Ambasade Švedske u Beogradu, i mnogi drugi.

Ućešće u programu je besplatno, zahvaljujući mentorima koji programu doprinose pro-bono, kao i brojnim pokroviteljima i partnerima programa koji prepoznaju vrednost i potencijal „Kreativnog mentorstva”.

Zainteresovani za učešće u programu mogu da se prijave tako što će najkasnije do 26. aprila popuniti i poslati prijavni formular koji se nalazi na Google Form platformi i priložiti skorašnji CV. Detalji o procesu prijavljivanja i dodatne informacije dostupne su na strani konkursa na našem sajtu: http://www.kreativnomentorstvo.com/konkurs2019

www.kreativnomentorstvo.com

info@kreativnomentorstvo.com

https://www.facebook.com/creativementorship

https://twitter.com/create_mentors

https://www.instagram.com/kreativnomentorstvo/

Pokrovitelji i partneri petog ciklusa:i

Glavni pokrovitelj : „Medicon”; Pokrovitelji: „Coca Cola Hellenic”, „Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, „Titan Cementara Kosjerić”, „Trizma”, „Ambasada Švedske u Beogradu”, „Francuski institut u Srbiji” ;

Glavni edukativni partner: „Gi Group HR Solutions” ; Edukativni partneri: Pamela von Sabljar, Motivtim, Epic Assistants

Partneri: Nova Iskra, Mokrin House, Vizartis, Designed.rs.

i Spisak se odnosi na do sada potvrđene pokrovitelje, sponzore i partnere