POZIV NA TRENING ZA SREDNJOŠKOLCE I SREDNJOŠKOLKE – Mladi protiv korupcije

0

Institut za evropske poslove uz podršku Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona SAD i Ambasade SAD u Beogradu, organizuje program Mladi protiv korupcije u okviru kojeg će se održati trening za učenike i učenice srednjih škola iz čitave Srbije. Trening će biti održan od 27. do 31. oktobra u Kragujevcu.  

Program se fokusira na upoznavanje pojma korupcije, pa su neke od tema koje će biti obrađene: pojam korupcije, uzroci i pojavni oblici korupcije, institucionalni okviri borbe protiv korupcije, praktične posledice korupcije, mehanizmi za prevenciju i iskorenjivanje korupcije, odgovornost građana i pojam uzbunjivača, integritet, etika i etičke dileme.

Program se sastoji od petodnevnog treninga (4 radna dana) i organizacije vršnjačkih edukacija. Ovaj trening namenjen je učenicima i učenicama srednjih škola sa područja Srbije, sa fokusom na one učenike i učenice koji učestvuju u radu učeničkih parlamenata u svojim matičnim školama.

Pozivamo sve učenike i učenice srednjih škola, sa fokusom na one koje učestvuju u radu učeničkih parlamenata u svojim školama, da se prijave za učešće u ovom treningu. Organizator pokriva sve troškove prevoza, smeštaja i ishrane za vreme trajanja treninga. Biće izabrano 20 učesnika i učesnica u skladu sa njihovom motivacijom, principima regionalne rasprostranjenosti, kulturne i jezičke raznolikosti i ravnopravnosti polova. Posebno ohrabrujemo mlade pripadnike i pripadnice nacionalnih, verskih i drugih manjina da se prijave za učešće na treningu.

            Program obuhvata trening koji se sastoji iz predavanja, radionica, diskusije učesnika i učesnica sa univerzitetskim profesorima, pravnicima, predstavnicima organizacija civilnog društva i institucija o pojmu korupcije i svih gore navedenih tema.

Trening se sastoji od četiri radna dana sa vrlo intenzivnom agendom. Tokom treninga očekujemo da se razviju veštine i znanja učesnika i učesnica u cilju boljeg razumevanja pojma korupcije i mehanizama prevencije i borbe protiv korupcije.

Nakon treninga učesnici i učesnice imaju obavezu održavanja vršnjačke edukacije za svoje vršnjake u matičnim školama.

Način prijave

Molimo vas, popunjeni prijavni formular koji možete pronaći na sajtu Instituta za evropske poslove (https://iea.rs/) pod odeljkom „Aktuelni konkursi“ i u delu „Aplikacioni formular“ u okviru projekta „Mladi protiv korupcije“ pošaljite na adresu office@iea.rs, ne kasnije od 17. oktobra 2021. god. do 23:59 časova. Lista odabranih učesnika biće objavljena do 20. oktobra 2021. godine do 16h. Samo odabrani kandidati će biti kontaktirani od strane organizatora. Organizator će svim učesnicima obezbediti potvrde o učešću u cilju pravdanja izostanaka sa školskih časova u vreme trajanja treninga.

Troškovi

Odabranim kandidatima/-kinjama biće dodeljena jednokratna stipendija koja će pokriti sve troškove smeštaja, prevoza i ishrane tokom trajanja programa.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa programom prosledite ih na: office@iea.rs

FORMULAR MOŽETE PREUZETI OVDE 

Raspored

Datum Aktivnost
Raspisan konkurs za učesnike/ce 1. oktobar 2021.
Rok za prijavu 17. oktobar 2021. do 23:59
Konačna lista učesnika i učesnica 20. oktobar 2021. do 16:00
Trening 27. oktobar – 31. oktobar 2021.
Aktivnosti nakon treninga 31. oktobar 2021. – 30. novembar 2021.

U fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Imajući u vidu složenost i dugotrajnost ovog procesa, Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja zato što želimo da svojim radom doprnesemo boljem razumevanju evroatlantskih integracija. Institut radi na organizovanju treninga i pružanju multiperspektivnih informacija kako bismo omogućili aktivno učešće stručne javnosti i građana u procese donošenja odluka. Institut aktivno zagovara i zalaže se za temeljne reforme u okviru pegovaračkog procesa i u saradnji sa partnerima jačamo kapacitete Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu kroz zajedničko delovanje, koje za krajnji cilj ima aktivno članstvo Srbije u evroatlantskim okvirima za dobrobit svih građana.

Previous articleBesplatni časovi engleskog za odrasle BELL+
Next articlePOZIV ZA VOLONTERSKI OBUKU