Home [zabavnik] Rokenrol opasan po život

Rokenrol opasan po život

44
0

web_links.jpgRok i pop zvezde sklone su ranom umiranju, i u odnosu na ostatak populacije imaju duplo veću šansu da završe u grobu pre vremena, pokazala je studija koju je sproveo Univerzitet Džon Murs u Liverpulu, a prenosi Beta.
Istraživanje je obuhvatilo 1.050 američkih i evropskih izvođača rok i pop muzike, a pojavilo se nakon što se britanska pevačica Amy Winehouse našla na naslovnim stranama zbog, kako tvrdi njena porodica, zavisnosti od droge. Pokriven je period od Elvisa do Eminema, a pokazalo se kako muzičari imaju do tri puta veću šansu od ostale populacije da će umreti preranenom smrću.
U periodu 1965-2005. 100 zvezda iz SAD umrlo je sa prosečnom starošću od 42 godine, one iz Evrope umirale su još mlađe – prosečno sa 35, a jedna od četiri mrtve zvezde otišla je u grob zbog konzumiranja droge i alkohola.
Najnotorniji primer su pripadnici "kluba 27" – slavni rok muzičari koji su uzimali droge i alkohol i svi od reda umrli sa 27 godina: Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janice Joplin, Kurt Cobain, Brian Jones…
Bon Scott, prvi pevač AC/DC, ugušio se sa 33 godine od ogromne količine votke koju je popio.
Na sličan način, iste godine (1980) je preminuo John Bonham, bubnjar Led Zeppelina, koji je bio godinu dana mlađi od Scotta.
Još jedan slavni bubnjar, Keith Moon (The Who) umro je mlad – sa 32 godine – predoziravši se pilulama s kojima se lečio od alkoholizma.
Muzička industrija bi morala za ozbiljno da uzme rezultate istraživanja – pogotovo one o zloupotrebi opojnih supstanci, rekli su naučnici sa Univerziteta Džon Murs i dodali da je to veoma važno “jer su rok i pop muzičari veoma uticajni na omladinu”.
Prema rečima istraživača, na 10 dece u Velikoj Britaniji dolazi jedno koje hoće da bude pop zvezda.
Urednik NME-a Paul Strokes kaže da je problematično to što rok zvezde običnu provedu prve godine karijere u probijanju, a potom relativno brzo dobiju sve: “Ne postoji kontrolni mehanizam, a u kulturi koja često glorifikuje ekscesna ponašanja to stvara probleme".
Ipak, neki su dočekali i duboku starost: John Lee Hooker je umro sa 83 godine, odmah posle koncerta; Chuck Berry je još živ i dobro se drži u 81-oj, Little Richard ima 75, a svi Stonesi su stariji od 60 godina.