Home [njuz] Šta je bekpeking

Šta je bekpeking

123
0

kamp.jpegSvako samostalno može da spakuje potrepštine u ranac i krene na put. Ponekad nisu dovoljni dobra volja i želja jer bitno je i šta spakovati. Za popularizacju tog načina putovanja bekpekeri se organizuju i osnivaju udruženja.Bekpekere karakteriše veliki ranac na leđima, po kom su i dobili naziv, a od ostalih turista, sem što se lakše i češće upuštaju u avanture, razlikuju po načinu putovanja.

 Do pre nekoliko godina mladi u Srbiji uglavnom nisu ni znali šta je bekpeking. Vize su i dalje najveći problem, ali se sve više mladih odlučuje upravo na takva putovanja.

Studenti se najčešće odlučuju na taj, najjeftiniji, način putovanja. S rancem na leđima najlakše i najdirektnije se upoznaju lokalna kultura i ljudi iz različitih zemalja. Ako se u džepu nađe i neka studentska kartica putovanje u neku interesantnu zemlju ispadne jeftinije nego odlazak rođacima na selo.

Najpopularnija mesta za odlazak su evropske prestonice. Osim institucija kulture, u njima je najrazvijeniji noćni život, koji i privlači mlade. Ipak, nekad put do velikih gradova vodi preko malih mesta, neretko autostopom ili i pešačenjem. Upravo u tim malim mestima najbolje se upoznaje lokalno stanovništvo i običaji. Prema iskustvu putnika, najbolja interakcija s lokalnim stanovništvom je u malim, neretko zabačenim mestima.

(preuzeto sa "B92" od 4. septembar 2007.)