Home [njuz] Omogućiti prelazak na budžet sa 40 bodova

Omogućiti prelazak na budžet sa 40 bodova

49
0

favorite-big.pngPredlog Univerziteta u Beogradu da se Zakon o visokom obrazovanju izmeni tako da se svim samofinansirajućim studentima omogući prelazak na budžet ukoliko osvoje 40 ESPB bodova, podržali su svi rektori privatnih i državnih univerziteta u Srbiji, odnosno članovi Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) – rekao je za Danas Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, izmenama i prelaznim odredbama Zakona bi se na neko vreme izbacila kvota od 20 odsto za koju se broj budžetskih studenata povaćava iz redova samofinansirajućih studenata, a svi koji osvoje 40 bodova mogli bi narednu godinu da upišu kao redovni studenti.
– Podsetio bih da je ranije odlučeno da se upis naredne godine omogući studentima koji osvoje 40 bodova, kako bi im se dalo više vremena da se naviknu na novi režim studija, koji podrazumeva Bolonjska deklaracija – kazao je Kovačević.
On je naveo da je o predlogu za izmenu Zakona obavešten i ministar prosvete i predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje za naš list kaže da je upoznat sa ovom inicijativom KONUS, ali da formalna procedura oko realizacije još nije počela.
– Članovi Saveta će verovatno stati iza ovog predloga, ali Savet ne može o tome da razgovara dok ne dobijemo sav relevantan materijal. Nakon usvajanja predloga na Savetu, on će Vladi predložiti izmene zakona. Bojim se da je to vrlo dugačka procedura, koja se može ubrzati ukoliko se svi dogovore – rekao je Stanković.

Miodrag Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta za Danas kaže da je najteže od svega u ostvarivanju ideje KONUS izmena Zakona.
– Treba menjati zakon, a to je najteže jer se zna kako parlament radi. Zakon se mora promeniti, jer nije dobro podzakonskim aktima rešavati takve stvari – rekao je Popović.
Prema njegovom mišljenju, ovo rešenje neće imati ekstremno velike posledice na rad, organizaciju i finansije fakulteta.

– Većini studenata koji su ispali sa budžeta, to se dogodilo jer nisu ispunjavali svoje obaveze. Teško je očekivati da će se oni toliko popraviti i ponovo steći uslov za budžet. Druga priča je sa onima koji su fakultet upisali kao samofinansirajući. Od njih se može očekivati da se potrude i ostvare mogućnost za prelazak na budžet – rekao je dekan Elektrotehničkog fakulteta.

Vladimir Dimitrić, predsednik Izvršnog odbora Studentske unije Srbije za Danas kaže da bi za studente bilo bolje da nema kvota. Na pitanje da li će ovaj ustupak motivisati studente da ispunjavaju svoje obaveze, on kaže da studenti imaju problema u savladavanju programa, jer reforma nastavnog plana i programa nije dobro urađena.

Odobrene akreditacije za još dve više škole

Akreditaciona komisija odobrila je dozvole za rad višoj školi za obrazovanje košarkaških trenera "Bam" i Akademiji za diplomatiju i bezbednost, izjavio je predsednik Komisije Slobodan Arsenijević.
On je agenciji Beta rekao da su te beogradske više škole u prvom krugu akreditacija dobile "akt upozorenja", ali su u međuvremenu ispravile sve zamerke. Nacionalni savet za visoko obrazovanje je Akreditacionoj komisiji na ponovno razmatranje vratio 21 zahtev, a devet žalbi viših škola je definitivno odbijeno.

Izvor: Danas