Home [njuz] Brže preko granice

Brže preko granice

36
0

key.jpgSamo 11,24 odsto građana Srbije ima pasoš. Većina neće da vadi putne isprave jer nema novac za putovanja ili zna kako je teško dobiti vizu. Novi pasoši koji će početi da se izdaju u martu sledeće godine dobijaće se mnogo brže i trebalo bi da popravi ovakvu sliku.

Ovo je jedan od argumenata koje je sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Miloš Todorović izneo u prilog usvajanja novog Zakona o putnim ispravama, na sednici Odbora za evropske integracije u Domu narodne skupštine.
Predloženi propis trebalo bi da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine na prvoj sednici posle letnje pauze, verovatno već sledeće nedelje. Njime je, između ostalog, predviđeno da još važeći pasoši sa grbom bivše države uskoro odu u istoriju, a da građani dobiju nove isprave sa novim simbolima i – čipom sa biometrijskim podacima. Zamena pasoša trebalo bi da počne u martu sledeće godine, a da se završi do 31. decembra 2008. Građani će na novi pasoš čekati najduže mesec dana od podnošenja zahteva.
– Nove putne isprave biće i pomoćno sredstvo u borbi protiv kriminala, terorizma, ilegalnih migracija – naveo je Todorović i precizirao da novi zakon ne predviđa kolektivne pasoše i izlazne vize.

Međutim, on nije mogao da odgovori na jedno od pitanja članova Odbora – koliko će građane koštati zamena pasoša. Tako je Gordana Čomić sugerisala funkcioneru MUP da se u zakon, koji je radilo ovo ministarstvo, unesu detaljnija obrazloženja – zašto pravo na diplomatske pasoše imaju i porodice onih koji poseduju ovakve isprave, a predložila je i da se pojasni deo zakona koji kaže da ulazak u zemlju može da bude dozvoljen i "licu koje nema putnu ispravu, a za koje se utvrdi da je državljanin Srbije".
Potpredsednik Skupštine Božidar Đelić upitao je zašto istovremeno sa ovim nije urađen i predlog zakona o zaštiti podataka i zamerio što građanima nije omogućeno da provere koje će sve podatke sadržati čip u njihovom pasošu.

R.O.

BRŽE I BEZBEDNIJE
Direktor kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević podsetila je da je usvajanje novog Zakona o putnim ispravama (u paketu sa zakonom o strancima, azilu i granici) deo uslova za stavljanje Srbije na belu šengen listu.
– Za svaku je pohvalu to što je MUP omogućio da se zakon već u septembru nađe pred poslanicima Narodne skupštine, što je bilo planirano za kraj ove godine – rekla je Miščevićeva. – Sa novim biometrijskim pasošima moći ćemo mnogo brže i bezbednije da putujemo.
Miščevićeva je najavila da će 13. i 14. septembra biti održan novi sastanak "Stalnog unapređenog dijaloga", uoči podnošenja godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku koji je Srbija ostvarila.

 

(preuzeto iz "V. Novosti" od 28. avgusta 2007.)