Home [njuz] Filmski festival u Veneciji

Filmski festival u Veneciji

43
0

brad_pittOtvoren  64. filmski festival u Veneciji. Festival se održava od 29. avgusta do 8.septembra a žirijiem ove godine predsedava Zhang Yimou. Članovi žirija su i Paul Verhoeven, Catherine Breillat, Jane Campion, Emanuele Crialese, Alejandro González Iñárritu i Ferzan Ozpetek.

U takmičarskom programu će se nadmetati 22 filma koji će premijerno biti prikazani na festivalu. Zlatnog Lava za životno delo ove godine će dobiti reditelj Tim Barton.

Festival će otvoriti britanski film ‘Atonement’ u kome glavne uloge tumači Keira Knightley. Na festivalu će biti prikazan novi film Kenneth Branagh-e, tirler ‘Sleuth ’ u kome glume Sir Michael Caine i Jude Law, kao i novo ostvarenje Ang Lee-ja ‘Lust, Caution’.  Lee je 2005. godine dobio Zlatnog Lava a zatim i Oscara za ostvarenje ‘Brokeback Mountain’. Na festivalu će biti prikazan i novi film Woody Allen-a  ‘Cassandra’, u kome glavne uloge tumače Colin Farrell i Ewan McGregor.

Distributerska kuća Tuck je najavila da će u domaćim bioskopima biti prikazano pet filmova iz zvanične selekcije festivala.

Film kompanije Fox Searchlight Pictures ‘The Darjeeling Limited’ režirao je Ves Anderson. Reč je o komediji o tri brata koja pokušavaju da ožive porodične veze. Najstariji (Oven Vilson) se nada da će ponovo uspostaviti kontakt sa svojom mladjom braćom vodeći ih na putovanje vozom kroz senzualne predele Indije. U filmu glavne uloge tumače Oven Vilson, Edrijen Brodi i Džejson Svarcman.