Home [njuz] Studenitma koji šetaju gazdino kuče kirija jeftinija

Studenitma koji šetaju gazdino kuče kirija jeftinija

49
0

 Više hiljada studenata niškog i kragujevačkog univerziteta koji neće stanovati u studentskim domovima, ovih dana tragaju za privatnim smeštajem. Osim skupe kirije, mnogi studenti se susreću i sa neobičnim zahtevima ili ucenama stanodavaca.Budući ekonomisti Jelica i Mira iz Leskovca već tri godine zajedno stanuju u jednosobnim stanovima u Nišu.

– Stanovi su skuplji, ako gazda ne živi sa studentima. Nama dvema se više isplati da damo po 70 evra za jednosoban stan da bismo bile same. Nekada smo stanovale zajedno sa gazdom i tu se uvek javlja jedan isti problem – uključivanje bojlera.

Nesuglasice odatle kreću jer ga mi uključujemo, a stanodavci isključuju. Ni u jednom stanu ne dozvoljava nam se dovođenje momka, a o većem društvu nema ni govora. Sada ćemo verovatno uzeti jednosoban stan u Duvaništu koji košta 110 evra, ali se nalazi bogu iza nogu. U Durlanu i na Bulevaru Nemanjića koštaju oko 120 evra zbog dobrog prevoza -ističu ove dve studentkinje.

Student Pravnog fakulteta Radomir Milenković iz okoline Kruševca, koji takođe studira u Nišu, napominje da su kod stanodavaca nailazili na raznorazne domišljatosti.
– Meni je baba pre dve godine smanjila kiriju za 10 odsto da bih joj svaki dan šetao kuče. To mi se na glavu popelo. Moj prijatelj je svake noći morao skoro tri meseca da se vraća kući do 21 sat jer kad legnu baba i deda, nema ulaska u stan, odnosno sobu – kaže Radomir.
Baka Rada, koja u svojoj kući već godinama iznajmljuje dvokrevetnu sobu studentima, uz šeretski osmeh kaže da dete mora da bude sa sela jer tada kupuje jeftinije namirnice od porodice studenta.

U neposrednoj blizini gotovo svih niških i kragujevačkih fakulteta bandere su oblepljene ponudama stanodavaca. Čim dođe vreme da studenti traže smeštaj, cena iznajmljivanja stanova skoči.
Stanodavci u ponudi na banderama ili u oglasima u lokalnim novinama najčešće studentima nude „komforne sobe prve klase“ ili „kompletno opremljene stanove“, međutim kada studenti pođu da pogledaju ponudu, susretnu se sa neokrečenim i vlažnim zidovima, pocrnelim tapetama, „preistorijskim“ krevetima, užasno prljavim i neuređenim kupatilima…
Uz to obavezno slede i pitanja stanodavaca: „Koliko se često kupate“, „Da li pušite“, „Koji vam je prosek ocena u indeksu“, „Gde se hranite“, „Šta gajite na selu“…

Inače, za garsonjeru u centru Kragujevca treba izdvojiti 150 evra, za jednosoban stan od 160 do 180, a za dvosoban 200 evra ili 80 evra po ležaju, plus komunalije.
Približno je ista cena zakupa stanova i kreveta u neposrednoj blizini Medicinskog, Filološkog, Umetničkog, Mašinskog i Prirodno-matematičkog fakulteta.
U neselju Vašarište ležaj košta 70 evra, na Bubnju 60, a u Ilićevu, Erdogliji, Bagremaru i Centralnoj radionici 50 evra.

– Visokoškolcima iznajmljujemo stanove, apartmane i ležajeve u užem centru grada i dva privatna doma sa kojima imamo sklopljene ugovore. Sobe su opremljene novim nameštajem, imaju centralno grejanje, gas, telefon, terasu i mokri čvor, površine 16 do 20 kvadrata. Krevet staje od 60 do 80 evra – kaže Dragana Šurlan, suvlasnik Agencije „Rentastan“ u Kragujevcu.
Šurlanova kaže da stanove do 35 kvadrata uglavnom dele dva cimera, a veće po četiri devojke ili momka. Ređi su slučajevi da jedan student iznajmi celu kuću ili sprat u elitnim delovima grada i za tu uslugu plati 300 evra.

U Nišu iznajmljivanje garsonjere košta 110 evra, a jednosobnih stanova oko Medicinskog, Pravnog, Filozovskog i Fakulteta zaštite na radu, koji su najprimamljiviji za studente, staje od 130 do 150 evra, uz obavezno plaćanje tekućih troškova. Smeštaj u kući u kojoj živi i stanodavac košta 50 evra po ležaju.

Izvor: Blic