Home [zabavnik] Gibanica u srcu Engleske

Gibanica u srcu Engleske

31
0

 U Hajlends parku, 40 kilometara od Londona, 30.000 izviđača iz celog sveta proslavilo vek postojanja izviđačkog pokreta zajedno sa 170 mladih iz Srbije.„Jedan svet, jedno obećanje”, bio je moto Svetske izviđačke smotre održane u Engleskoj, od 27. jula do 8. avgusta, povodom 100. rođendana postojanja izviđačkog pokreta.

U Hajlends parku, oko 40 kilometara od Londona, oko 30.000 izviđača iz 180 zemalja proslavilo je jubilej ovog pokreta. Ujedno su svi članovi predstavili svoje zemlje, a među njima je bilo i oko 170 mladića i devojaka iz Srbije.

Naša zastava vijorila se u srcu Engleske, a gosti iz svih delova sveta mogli su da vide srpsku narodnu nošnju, slike prirodnih bogatstava Srbije, da zaigraju kolo, farbaju uskršnja jaja, probaju gibanicu, šopsku salatu, ćevapčiće…

Veliki park, koji je tih dana bio pretvoren u pravi mali grad, bio je podeljen na nekoliko kampova koji su imali svoje ulice koje su nosile imena reka, planina, mora… Naša ekipa bila je smeštena u Dunavskoj ulici.

– Motiv ovog skupa je bio kako napraviti svet boljim, pa smo pohađali razne radionice na kojima smo imali predavanja o pušenju, drogi, sidi, zaštiti životne sredine i ostalim problemima koji muče današnjicu – objašnjava Gavrilo Nikolić, član Izviđača Srbije.

U delu kampa nazvanom Globalno selo svaka država je predstavila svoje kulturno nasleđe i nacionalnu kuhinju, a naši sagovornici kažu da je najveća gužva bila upravo oko našeg štanda.

– Svi su hteli da probaju šopsku salatu koja im se veoma dopala. Naši ljudi su non-stop morali da budu u pripravnosti i da pripremaju više hrane jer je uvek bila gužva. Jedan dan smo sami pravili ove specijalitete. Dobili smo namirnice i kombinovali. Zbog nedostatka svih sastojaka nismo mogli baš najbolje da pogodimo ukus, ali u poređenju sa ostalima bili smo super. Amerikanci su, na primer, samo pekli hamburgere – objašnjava Milica Milošević.

Za većinu učesnika najupečatljiviji utisak ostavio je 1. avgust, nazvan Dan svitanja, kada je, u ranim jutarnjim satima, nekoliko desetina hiljada učesnika proslavilo vek postojanja izviđača. Tom prilikom izviđači, pripadnici različitih veroispovesti, pokušali su da dočaraju verske obrede, a naši mladi izviđači su izveli jednu od molitvi vladike Nikolaja Velimirovića. Posle toga grčki arhiepiskop je održao liturgiju kojoj su prisustvovali svi pravoslavci.

Marku Mladenoviću, vođi tima, bilo je fascinantno što je bilo moguće u svakom trenutku napraviti nekoliko koraka i naći se u Maleziji, Čileu, Gvadalupeu…

– Kada uđeš u šator drugih timova stvarno se osetiš kao da si posetio tu zemlju jer gledaš fotografije, osetiš miris hrane iz tog podneblja i upoznaš ljude – prepričavao je svoje impresije Marko.

Veče je bilo rezervisano za koncerte i zabavu, a otvaranju ove najveće izviđačke smotre prisustvovao je princ Vilijam.

Mladi izviđači su ušli u Ginisovu knjigu rekorda, jer su, u jednom trenutku, istovremeno ispalili čak 1.300 raketa. Bio je organizovan i dobrovoljni rad u okviru kojeg su naši momci i devojke kopali rupe u koje su se sklanjale žabe, a pravili su i kućice za ptice.

Naši predstavnici družili su se najviše sa vršnjacima iz Amerike koji će, kako najavljuje šesnaestogodišnja Nina Stančić, doputovati u Srbiju početkom sledeće godine.

– Prvo ćemo ih odvesti na pravi roštilj pa ćemo onda da osmislimo ostale aktivnosti – obećavaju naši izviđači.

J. Kisin

(preuzeto iz "Politike" od 27.08.2007.)