Home [njuz] Produžen rok za prijave na program “Debatom do dijaloga o Kosovu”

Produžen rok za prijave na program “Debatom do dijaloga o Kosovu”

71
0

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) obaveštava da je rok za prijave na program “Debatom do dijaloga” produžen do 6. februara.

Ovim putem pozivamo mlade uzrasta od 18 do 25 godina iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Novog Pazara i Niša da se prijave za učešće na seriji debata koje će biti organizovane u ovih pet gradova tokom februara i marta ove godine. Program se realizuje sa ciljem da se mladi kroz formu debate zainteresuju i obrazuju o političkom pitanju Kosova negujući i podstičući kulturu dijaloga.

 

Kako bi se građani građanke, posebno mladi ljudi informisali, zainteresovali i aktivno uključili u dijalog o Kosovu, Inicijativa organizuje takmičenje u debatovanju kroz pet debata. Na pet izabranih tema koje su otvorene u okviru unutrašnjeg dijaloga, selektovani učesnici i učesnice će biti podeljeni u pro et contra timove, na tragovima podele liberalne i konzervativne Srbije. Debate će biti organizovane u pomenutih pet gradova, a timovi će dobiti mentore odnosno mentorke koji će im pomagati u utvrđivanju argumentacije na osnovu podataka iznetih u publikaciji “Kosovska hronologija (1974-2017)”, koja će biti promovisana kroz ceo program.

Žiri koji će odrediti pobednike će činiti mentori/ke, kao i istaknute osobe pozvane da daju svoj doprinos dijalogu. Nakon svakog debatnog takmičenja, biće formiran panel od mentora i dodatnih gostiju (predstavnici omladinskih ogranaka političkih partija, omladinskih i studentskih organizacija, aktivista/kinja i istraživača/ca) koji će sa publikom voditi razgovor o otvorenim pitanjima tokom debatnog takmičenja.

Osim debata, u okviru ovog programa Inicijativa u februaru i martu organizovaće tri otvorena panela u Bujanovcu, Preševu i Beogradu gde će – pored predstavnika mladih iz već navedenih 5 gradova – učešće u panelima uzeti i predstavnici omladinskih organizacija, različitih institucija, političkih i društvenih aktera i medija sa juga Srbije kao i severa Kosova.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem prijave do 6. februara do 17h. Za sva pitanja i informacije možete pisati na marko.milosavljevic@yihr.org ili pozvati na broj telefona +381 11 30 35 145.

Program “Debatom do dijaloga o Kosovu” se realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija kroz projekat “Otvoreni, inkluzivni i participativni dijalog o Kosovu i ustavnim promenama“.