Home [njuz] Budimo viđeni, neka nas čuju

Budimo viđeni, neka nas čuju

45
0

sample-21.jpgU našoj zemlji juče je prvi put obeležen Međunarodni dan mladih, koji se inače već sedam godine obeležava u svetu. Pod sloganom „Budimo viđeni, neka nas čuju”, mladi su juče organizovali manifestacije u deset gradova u Srbiji: u Leskovcu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Loznici, Jagodini, Subotici, Nišu, Zaječaru, Ćupriji i u Beogradu, na Adi Ciganliji gde je zapravo održana centralna proslava.

Akciju u našoj zemlji organizovalo je Ministarstvo za omladinu i sport u saradnji sa nevladinim organizacijama i kancelarijom UN u Srbiji.

„Oko 90 odsto mladih nije prešlo granice zemlje!”; „Dobro je što smo mladi”; „Posao nam dajte!”; „Ravnopravnost!”, samo su neke od poruka mladih Beograđana okupljenih na Adi Ciganliji. Ispisali u ih na papiriće i izlepili na štand, postavljen kod Sudijskog tornja. Tako su mladi Beograđani juče proslavili svoj dan.

– Zadovoljni smo odzivom iako nas vremenske prilike nisu baš najbolje poslužile, pa na izletištu nema mnogo tinejdžera. Pokušaćemo, u saradnji sa omladinskim organizacijama i lokalnim samoupravama u zemlji, da ostvarimo njihove zahteve i poboljšamo život mlade generacije. Na sreću, prvi put imamo i ministarstvo koje se bavi mladima – istakla je Vesna Piperski-Tucakov, državni sekretar za omladinu.

Namera organizatora je da se mladi uključe u donošenje odluka na najvišim nivoima vlasti, koje se tiču njih samih. Kako se i moglo očekivati, Beograđani su juče od nadležnih najviše tražili da im u budućnosti obezbede više radnih mesta, odnosno valjano zaposlenje, kao preduslov za bolji život.
Zanimljivo je da je deo tinejdžera izrazio zahteve za otvaranje mesta na koja će moći da izlaze i druže se momci i devojke starosti do 18 godina. Ukoliko budu pokrenute inicijative na lokalnim nivoima, prema rečima državnog sekretara za omladinu i sport, Ministarstvo će podržati ideju da školska dvorišta i fiskulturne sale otvore vrata mladima i van nastave.

– Za iznajmljivanje školskih prostorija za manifestacije organizovane van nastave, često se morao izdvajati novac. Kada bi postojalo koordinaciono telo za komunikaciju državnih i lokalnih vlasti veoma lako bismo se mogli dogovoriti da za omladinske aktivnosti vrata školskih ustanova budu besplatno otvorena.
Samo jedan odsto mlade populacije aktivno je u okviru nevladinih organizacija, pa tako možemo da čujemo šta žele i šta im je potrebno za bolji život. Nastojaćemo da podstaknemo organizovanje događaja koji će privući mlade, pa u okviru takvih dešavanja pokušati da otkrijemo šta, prema njihovom mišljenju, država treba da učini da bi im pomogla da bolje žive – istakla je Vesna Piperski-Tucakov.

Na taj način predstavnici Ministarstva žele da idu u susret mladima, a ne da čekaju da oni zakucaju vrata Ministarstva.
Na sličan način se Dan mladih proslavljen je i u ostalih devet mesta u Srbiji.

Izvor: Politika