Home [akcija] Tribina: Ima li svrhe biti aktivan u Srbiji

Tribina: Ima li svrhe biti aktivan u Srbiji

38
0

Aktivizam brosureUdruženje mladih za društveni aktivizam Vas poziva na tribinu „Ima li svrhe biti aktivan u Srbiji?“ koja će se održati u prostoru Infopolisa (suteren Apolo centra) 11.marta, sa početkom u 17h.

Na tribini će biti predstavljeni rezultati istraživanja tendencija studentske populacije u Vojvodini ka aktivizmu koje je imalo zadatak da opiše aktivizam studenata u Vojvodini, ispita njihove stavove i informisanost u ovoj oblasti.

 

U drugom delu će se razgovarati sa mladima koji nastoje da menjaju svoju sredinu na bolje: Željan Popov, Zrenjaninska omladinska razvojna organizacija i Nikola Maticki, Žurnalist – besplatan elektronski mesečnik studenata novinarstva u Novom Sadu.

Povećanje aktivizma među mladima je jedan od osnovnih ciljeva u strategijama razvoja omladine na Evropskom, državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Mladi poseduju veliki kapacitet za unapređenje i menjanje društva u kom živimo. Sa druge strane mehanizmi za uključenje mladih u aktivnije delovanje nisu razvijeni i u društvu se neguje pasivnost i konformizam.

Neki od najzanačajnijih rezultata ukazuju da se najviše mladih aktivira kroz volonterizam, posećuje tribine i predavanja, dok najmanji broj ispitanih studenata odlazi na proteste. Ipak, ispitani studenti se u manjem procentu angažuju kao članovi udruženja građana (15,1%), studentskih organizacija (10%), a najmanje političkih stranaka (4,8%). Najveći broj mladih bi se aktivirao u cilju unapređenja obrazovanja i zapošljavanja. Rezultati istraživanja pokazuju da se najveći broj ispitanih studenata o akivističkim događajima informiše putem društvenih mreža.

Kao razlog neaktivnosti studenti navode fleksibilnost obaveza i slobodnog vremena, volja, upornost, motivacija, ambicija, novčana nadoknada ili „korist“. Takođe, mladi navode da je potrebno da aktivisti i organizacije pokažu bolju organizovanost, da budu vidljiviji i uspešnije regrutuju nove aktiviste, kao i da je potrebna podrška vlasti i organa uprave

O samom istraživanju i dobijenim rezultatima možete da pročitate na linku https://issuu.com/drutveni.aktivizam/docs/istra__ivanje_tendencija_studentske

Projekat „Istraživanje tendencija studentske populacije u Vojvodini ka aktivizmu“ je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.