Home [njuz] Prinston čeka Đorđa

Prinston čeka Đorđa

57
0

product-big.pngOsamnaestogodišnji Đorđe Radičević, maturant niške gimnazije pre par dana saznao je da je postao brucoš na prestižnom Univerzitetu Prinston u Americi. Dobitnik mnogih svetskih nagrada iz fizike i matematike, među kojima i zlatne medalje na nedavno održanoj svetskoj Olimpijadi iz fizike u Iranu, konkurisao je za prijem na ovaj univerzitet još pre godinu dana.

Kako se prijave po pravilima Prinstonu prosleđuju godinu dana unapred, Đorđu je pozitivan odgovor stigao tek ovih dana.

Srećan zbog prijema Đorđe je već počeo sa pripremama za odlazak preko okeana. Nastava počinje sredinom septembra, ali mladi Nišlija će za Ameriku krenuti početkom narednog meseca,kako bi se na vreme pripremio.
– Ohrabruje me to što na Univerzitetu ima, ne samo studenata, već i profesora iz naše zemlje – kaže Đorđe.
– To je jedan od vodećih svetskih univerziteta iz oblasti koje ja najviše poznajem – fizike i matematike. Za mene je to prilika da znatno proširiim znanja koja imam, ali i steknem nova kojim ću moći da konkurišem da se nađem među najboljim studentima u svetu – ponosan je Đorđe koji se još odmara od nedavnog učešća na Olimpijadi održanoj u iranskom gradu Ishafanu.

A zlato koje je tu osvojio, izboreno je u konkurenciji od oko 400 kandidata iz 80 zemalja, i to je prva zlatna medalja, koju je naša zemlja dobila iz fizike…
– Tako je Ćorđe zlatnom medaljom iz Irana obradovao ne samo našu Gimnaziju u kojoj je pohađao specijano odeljenje iz matematike i fizike, već i celu zemlju – ponosna je Olga Dragojlović, direktorka niške Gimnazije "Svetozar Marković".

Đorđe kaže da je za njegov dosadašnji uspeh zaslužan i predmetni nastavnik Branko Janković, najtrofejniji profesor u Srbiji.
– On me je bodrio i na poslednjem takmičenju u Iranu, a radio je sa mnom i uoči prošlogodišnjeg takmičenja u Singapuru, gde sam u svetskoj konkurenciji osvojio srebrnu medalju – ističe neka od značajnijih priznanja Đorđe.
Daljim uspesima nada se da će svakako doprineti studije na Prinstonu koji godišnje upiše nešto više od hiljadu studenata iz celog sveta….

Stipendija

Troškove Đorđevog studiranja na najprestižnijem svetskom Univerzitetu, koji godišnje iznose oko 50.000 dolara, snosiće sam Univerzitet.

Najbolji

Univerzitet Prinston je prvi na listi najboljih američkih univerziteta za 2007. godinu. Iza njega su Harvard i Jejl, dok su najbolji univerziteti u Velikoj Britaniji Oksford i Kembridž.

Izvor: Večernje novosti