Home [njuz] Terry Georgea i Michael Moore gosti Sarajevo Film Festivala

Terry Georgea i Michael Moore gosti Sarajevo Film Festivala

52
0

sickoSarajevo Film Festival objavljuje da će po drugi put ugostiti jednog od najznačajnijih reditelja današnjice Terry Georgea. U Sarajevo dolazi i jedan od najuspješnijih, ali i najkontroverznijih autora dokumentarnog filma svih vremena – Michael Moore. Terry George će na Sarajevo Film Festivalu boraviti kao predavač na 1. Sarajevo Talent Campusu…

a biće ovo i prilika da saznamo nešto više o njegovom novom filmu Reservation Road u kojem uloge, između ostalih tumače Joaquin Phoenix,  Jennifer Connelly, Mira Sorvino. Film Reservation Road će svetsku premijeru imati na Toronto Film Festivalu u oktobru ove godine.

Sa Michaelom Mooreom, kultnim rediteljem dokumentaraca, koji je kroz svoja ostvarenja otvoreno i angažovano progovorio o problemima savremene Amerike, sarajevska publika će se susresti posljednje noći Festivala u Heineken Open Airu kada će predstaviti svoj posljednji film Sicko (film koji zatvara 13. SFF). Film je svetsku premijeru imao na proteklom 60. Cannes Film Festivalu (van konkurencije) gde je naišao na izuzetan prijem, kako kod publike, tako i kritike. Reč je o dokumentarcu koji govori o 45 miliona ljudi koji nemaju zdravstveno osiguranje u najbogatijoj zemlji na svijetu.

Od malih nogu Moore je osetio loše strane korporativne Amerike, tako da je već sa 18 godina postao politički aktivan. Još od prvog ostvarenja Roger & Me (1989), koje opisuje učešće General Motors korporacije u ekonomskoj propasti njegovog rodnog grada, Moore se ističe jedinstvenim stilom obrađivanja bitnih tema kroz domišljatost i humor. Roger & Me bio je jedan od finansijski najuspješnijih dokumentarnih filmova tog vremena, a zanimljivo je da je sredstva za snimanje ovog filma skupio tako što je u svojoj kući otvorio tombolu.

Moore nastavlja sakritikovanjem Amerike putem serijala televizijskih emisija The Awful Truth. Godine 2002. režirao je Bowling For Columbine, ostvarenje kojim osuđuje društvo opsednuto oružjem. Za ovaj film Moore je nagrađen Oscarom. Mooreov dokumentarac Fahrenheit 9/11, dobitnik Zlatne palme Cannes Film Festivala, direktna je kritika sposobnosti predsednika Georga W. Busha da vodi SAD.