Home [treninzi] Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive

Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive

42
0

Balkanski festivali dokumentarnog filma Pravo Ljudski (Sarajevo), DokuFest (Prizren) i MakeDox (Skoplje), uz podršku Nacionalnog fonda za demokraciju, objavljuju poziv za učešće u drugom izdanju Škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive. Ova tri festivala pozivaju sve mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije u dobi od 18 do 22 godine, i s izraženim interesom za dokumentarni film, da se prijave.

 

ACTive #2 je nastavak raznolikog, neformalnog obrazovnog programa koji potiče mlade ljude da moć slika koriste u svojim susretima s društvenim stvarnostima u svom okruženju. Škola će se i ovaj put održati na Kosovu, u historijski značajnom, slikovitom Prizrenu od 27. augusta, do 10. septembra 2015. godine. Nakon procesa selekcije, 16 mladih autora i autorica biti će odabrani i pozvani da zajedno stvaraju i razmjenjuju iskustva, pod vodstvom iskusnih filmskih umjetnika i umjetnica iz različitih dijelova svijeta. Učesnici i učesnice će proći kroz kreativne procese pisanja, istraživanja, razvijanja i produkcije kreativnih dokumentarnih filmova, upoznavajući se s raznim aspektima režije, rada s kamerom i zvukom, montaže kao i postprodukcije slike i zvuka.

Osnovana 2013. godine, Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive je regionalna inicijativa vodećih dokumentarnih filmskih festivala s prostora Balkana, koji žele svoja iskustva i znanje podijeliti s mladim autorima i autoricama s izrazitim interesovanjem za dokumentarni film. ACTive se održava uz podršku Nacionalnog fonda za demokraciju (NED) iz Washingtona.

Više informacija na http://pravoljudski.org/, http://dokufest.com/, http://makedox.mk/.