Home [akcija] Učešće kontigenta Saveza izviđača Srbije na Svetskoj smotri izviđača u Japanu

Učešće kontigenta Saveza izviđača Srbije na Svetskoj smotri izviđača u Japanu

58
0

poster 2014 typed-page-001 MediumPredstavnici Saveza izviđača Srbije (SIS) ovog leta učestvovaće na Svetskoj smotri izviđača, poznatijoj kao Džembori (Jamboree). Ova najveća međaunarodna izviđačka aktivnosti u organizaciji Svetskog skautskog pokreta (World organization of the scouts movement – WOSM) biće održana u periodu od 28. jula do 8. avgusta 2015. godine u Kirara-hami, u prefekturi Jamaguči u Japanu.

Svetska smotra izviđača u Japanu okupiće više od 30 000 mladih, uzrasta od 14 do 18 godina i oko 8 hiljada odraslih volontera iz preko 160 zemalja sveta oko zajedničke teme izvedene iz japanske reči „ VA – Duh zajedništva“.
Savez izviđača Srbije na svetskom Džemboriju predstavljaće pedeset i troje izviđača, njih trideset i šestoro mladih uzrasta od 14 do 18 godina, i devet volontera starijih od 19 godina koji će učestvovati u izvođenju aktivnosti Smotre. Pored njih, kontigent Saveza izviđača Srbije od pedeseti troje članova čini i pet vodnika – koordinatora koji će brinuti o maloletnim učesnicima, kao i četvoročlani štab kontigenta, tj. koordinacioni tim celog kontigenta SIS.

Tokom 12 dana učesnici smotre imaće prilike da se kroz veliki broj aktivnosti, svrstanih u nekoliko različitih modula, upoznaju sa prirodom i kulturom Japana, učestvuju u programu širenja mira tokom posete Hirošimi, uživaju u aktivnostima na vodi, kao i da saznaju o najnovijim naučnim i tehničkim dostignućima, učestvuju u debatama i saznaju više o mnogim problemima globalnog sveta, kao što su globalno zagrevanje, nedostatak vode i hrane i mnogi drugi.

Neizostavan segment Džemborija predstavlja i upoznavanje sa kulturama i tradicijama zemalja iz kojih učesnici dolaze. Ovo će biti omogućeno kroz tri različite aktivnosti: upoznavanje sa kulturama i tradicijama na radionicama u okviru „Raskrsnice kultura“, posete Nacionalnim paviljonima u Svetskom skautskom centru i isprobavanju različitih Nacionalnih specijaliteta u okviru Festivala hrane. Pomenuti festival, biće održan 2. avgusta 2015. godine,a izviđači iz Srbije, tom prilikom predstaviće razne kulinarske sepcijalitete iz našeg podneblja, kao i običaje koji su u vezi sa proslavom jedne pravoslavne slave. Savez izviđača Srbije, okviru svojih radionica u „Raskrsnici kulture“ predstaviće učesnicima ćirilično pismo, narodne nošnje i tradicionalnu igru kolo. Pored toga, prostor u našem paviljonu u svetskom skautskom centru izviđači Srbije posvetiće promociji turističkih potencijala Srbije.

Svetska izviđačka Smotra – Džembori, održava se svake četiri godine, i svaki put je na drugom kontinentu. Ove godine kontinent domaćin je Azija, a zemlja Japan. Pre četiri godine, kontinent domaćin bila je Evropa, a zemlja Švedska, dok će Džembori koji očekuje izviđača iz celog sveta za četiri godine, biti organizovan u Severnoj Americi, a država domaćin biće Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko.