Home [treninzi] Šesta po redu obuka za lidere interkulturalnih omladinskih razmena

Šesta po redu obuka za lidere interkulturalnih omladinskih razmena

53
0

OFAJ DFJW Logo 1000px Web-300x193Nakon uspešno realizovanih obuka pet generacija, Volonterski centar Vojvodine raspisuje poziv za novu generaciju polaznika obuke za lidere interkulturalnih omladinskih razmena.

 

Cilj i kratak opis:

Program obuke za lidere interkulturalnih omladinskih razmena je sertifikovan od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade (www.ofaj.org, www.dfjw.org). Program obuke prati kurikulum razvijen od strane OFAJ/DFJW. Cilj obuke je da omladinske radnike obuči i osnaži za planiranje, organizovanje i realizaciju interkulturalnih omladinskih razmena. Obuka se sastoji iz tri jednonedeljna modula koji će biti realizovani redom u Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji. Namenjena je omladinskim radnicima koji imaju iskustva sa volonterskim kampovima ili omladinskim razmenama a prvenstveno onima koji su zainteresovani da organizuju i vode interkulturalne omladinske razmene. Tokom obuke učesnici će steći teorijska znanja i praktična iskustva iz sledećih oblasti:

 • Liderstvo, kompentencije lidera u interkulturalnim razmenama
 • Rad sa grupama, razvoj grupa, dinamika grupnog rada
 • Timski rad, uloge u timu, rad u međunarodnom timu
 • Jezičke animacije
 • Kultura i interkulturalno učenje
 • Osmišljavanje programa omladinske razmene, logistika, finansijski plan, evaluacija programa
 • Predrasude i stereotipi, konflikti, komunikacija
 • Finansiranje programa, pisanje projekta i budžetiranje, izrada narativnog i finansijskog izveštaja
 • Različiti metodološki pristupi u interkulturalnom omladinskom radu

Organizatori:

Obuku realizuje Volonterski centar Vojvodine zajedno sa partnerskim organizacijama Interkulturelles Netzwerk iz Nemačke i Peuple et Culture iz Francuske. Trenerski tim će biti sastavljen od predstavnika partnerskih organizacija, a činiće ga iskusni treneri sa dugogodišnjim iskustvom u omladinskom radu, kao i programima neformalnog obrazovanja i interkulturalnih razmena.

Period i mesto realizacije:

Obuka se sastoji iz tri modula, a od učesnika se očekuje da učestvuju u sva tri dela obuke. Obuka će se realizovati u skladu sa navedenim vremenskim planom:

I modul:  19. jun – 26. jun 2015. godine, Neuruppin (blizu Berlina), Nemačka

II modul: 17. oktobar – 24. oktobar 2015. godine, Sète, Francuska

III modul: April/maj 2015. godine (datum će naknadno biti određen) Novi Sad, Srbija

Profil učesnika:

Učesnici obuke biće grupe ljudi iz Srbije, Nemačke i Francuske, a grupu iz svake zemlje čini do 7 učesnika koji zadovoljavaju sledeće uslove:

 • najmanje 18 godina starosti
 • voljni da se angažuju u osmišljavanju i sprovođenju interkulturalnih omladinskih razmena (kroz i uz podršku VCV tima)
 • osobe koje mogu učestvovati u sva 3 dela obuke prema navedenom vremenskom planu
 • poželjno znanje nemačkog ili francuskog jezika
 • poželjno iskustvo učešća u interkulturalnim omladinskim razmenama ili volonterskim radnim kampovima

Jezik obuke

Zvanični jezici ovog programa su srpski, nemački i francuski. U najvećem delu obuke učesnici će se izražavati na svom maternjem jeziku uz obezbeđen konsekutivni prevod. U radu u malim grupama učesnici će koristiti engleski jezik, mada u slučaju potrebe i u ovim delovima programa će biti obezbeđen prevod.

Sertifikat

Svi učesnici koji uspešno završe čitav program obuke (učestvuju na sva tri dela) i urade praktični deo (učestvuju u pripremi i implementaciji jedne interkulturalne omladinske razmene) stiču pravo na sertifikat izdat od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade i time mogućnost (ukoliko to žele) da se nađu u javnoj bazi lidera omladinskih razmena, te će na taj način biti dostupni organizacijama koje traže lidere i žele da ih angažuju u Srbiji, Francuskoj ili Nemačkoj (ili bilo kojoj drugoj državi). Više informacija o sertifikatu može se naći na sajtu www.dfjw-zertifikat.org (za sada samo na nemačkom i francuskom a u pripremi je i verzija na engleskom jeziku).

Finansijski aspekat učešća:

U toku trajanja obuke učesnici imaju obezbeđen smeštaj, hranu, kao i sve neophodne materijale za rad. Putni troškovi učesnika će biti refundirani od strane organizatora. Putni troškovi se refundiraju u potpunosti a za učesnike iz Srbije u maksimalnom iznosu od 322€ po osobi. Učesnici iz Srbije plaćaju participaciju za učešće na treningu u iznosu od 50€ za svaki deo obuke. Učesnici iz Nemačke i Francuske plaćaju participaciju u iznosu od 200€.

Rok za prijavu:

Popunjen prijavni formular treba poslati na e-mail adresu konkurs@volontiraj.rs najkasnije do 17. maja 2015. godine.

Prijavni formular