[ youth.rs ]

Šesta po redu obuka za lidere interkulturalnih omladinskih razmena

Nakon uspešno realizovanih obuka pet generacija, Volonterski centar Vojvodine raspisuje poziv za novu generaciju polaznika obuke za lidere interkulturalnih omladinskih razmena.

 

Cilj i kratak opis:

Program obuke za lidere interkulturalnih omladinskih razmena je sertifikovan od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade (www.ofaj.org, www.dfjw.org). Program obuke prati kurikulum razvijen od strane OFAJ/DFJW. Cilj obuke je da omladinske radnike obuči i osnaži za planiranje, organizovanje i realizaciju interkulturalnih omladinskih razmena. Obuka se sastoji iz tri jednonedeljna modula koji će biti realizovani redom u Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji. Namenjena je omladinskim radnicima koji imaju iskustva sa volonterskim kampovima ili omladinskim razmenama a prvenstveno onima koji su zainteresovani da organizuju i vode interkulturalne omladinske razmene. Tokom obuke učesnici će steći teorijska znanja i praktična iskustva iz sledećih oblasti:

Organizatori:

Obuku realizuje Volonterski centar Vojvodine zajedno sa partnerskim organizacijama Interkulturelles Netzwerk iz Nemačke i Peuple et Culture iz Francuske. Trenerski tim će biti sastavljen od predstavnika partnerskih organizacija, a činiće ga iskusni treneri sa dugogodišnjim iskustvom u omladinskom radu, kao i programima neformalnog obrazovanja i interkulturalnih razmena.

Period i mesto realizacije:

Obuka se sastoji iz tri modula, a od učesnika se očekuje da učestvuju u sva tri dela obuke. Obuka će se realizovati u skladu sa navedenim vremenskim planom:

I modul:  19. jun – 26. jun 2015. godine, Neuruppin (blizu Berlina), Nemačka

II modul: 17. oktobar – 24. oktobar 2015. godine, Sète, Francuska

III modul: April/maj 2015. godine (datum će naknadno biti određen) Novi Sad, Srbija

Profil učesnika:

Učesnici obuke biće grupe ljudi iz Srbije, Nemačke i Francuske, a grupu iz svake zemlje čini do 7 učesnika koji zadovoljavaju sledeće uslove:

Jezik obuke

Zvanični jezici ovog programa su srpski, nemački i francuski. U najvećem delu obuke učesnici će se izražavati na svom maternjem jeziku uz obezbeđen konsekutivni prevod. U radu u malim grupama učesnici će koristiti engleski jezik, mada u slučaju potrebe i u ovim delovima programa će biti obezbeđen prevod.

Sertifikat

Svi učesnici koji uspešno završe čitav program obuke (učestvuju na sva tri dela) i urade praktični deo (učestvuju u pripremi i implementaciji jedne interkulturalne omladinske razmene) stiču pravo na sertifikat izdat od strane Nemačko-francuske kancelarije za mlade i time mogućnost (ukoliko to žele) da se nađu u javnoj bazi lidera omladinskih razmena, te će na taj način biti dostupni organizacijama koje traže lidere i žele da ih angažuju u Srbiji, Francuskoj ili Nemačkoj (ili bilo kojoj drugoj državi). Više informacija o sertifikatu može se naći na sajtu www.dfjw-zertifikat.org (za sada samo na nemačkom i francuskom a u pripremi je i verzija na engleskom jeziku).

Finansijski aspekat učešća:

U toku trajanja obuke učesnici imaju obezbeđen smeštaj, hranu, kao i sve neophodne materijale za rad. Putni troškovi učesnika će biti refundirani od strane organizatora. Putni troškovi se refundiraju u potpunosti a za učesnike iz Srbije u maksimalnom iznosu od 322€ po osobi. Učesnici iz Srbije plaćaju participaciju za učešće na treningu u iznosu od 50€ za svaki deo obuke. Učesnici iz Nemačke i Francuske plaćaju participaciju u iznosu od 200€.

Rok za prijavu:

Popunjen prijavni formular treba poslati na e-mail adresu konkurs@volontiraj.rs najkasnije do 17. maja 2015. godine.

Prijavni formular

Exit mobile version