Home [njuz] Forum socijalnih inovacija ponudio rešenja za brojne društvene izazove

Forum socijalnih inovacija ponudio rešenja za brojne društvene izazove

78
0

2015-04-01-SIF-NK-38 MediumSocijalna preduzeća doprinose ostvarivanju važnih društvenih ciljeva kao što su povećanje zaposlenosti, socijalna inkluzija i inkluzivni razvoj i zato je neophodno da se u Srbiji, po ugledu na evropske politike, usvoji sistemski pristup u njihovom osnaživanju – zaključak je drugog Foruma socijalnih inovacija koji se održao danas u Kulturnom centru Rex u organizaciji Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje.


Na najvećem događaju o socijalnom preduzetništvu u Srbiji –
Forumu socijalnih inovacija, predstavljene su postojeće politike, mogućnosti za saradnju socijalnih predzeća i biznis sektora, različiti programi podrške, uspešna socijalna preduzeća i inovativne prakse u ovoj oblasti.

Kroz različite panel diskusije i prezentacije, na konferenciji je bilo reči o tome koji mehanizmi podrške su na raspolaganju socijalnim preduzećima u Srbiji, koje veštine i resursi su potrebni za njihovo uspešno poslovanje i koja je uloga države, privatnog i civilnog sektora u razvoju socijalnog preduzetništva. Trag Fondacija, Divac HOD i Smart kolektiv predstavili su aktuelne programe u oblasi podrške razvoju socijalnog preduzetništva u Srbiji.

Glavni zaključak ovogodišnje konferencije je da je socijalnim preduzećima neophodan podsticaj od strane države koja bi trebalo da usvoji sistemski pristup njihovoj podršci, kao što je slučaj u evropskim zemljama gde postoje posebni propisi i politike usmereni na podršku socijalnom preduzetništvu. Neophodno je obezbediti povoljno okruženje za njihovo napredovanje, što podrazumeva promovisanje socijalnog preduzetništva, unapređenje pravnog okvira, finansiranje, omogućavanje pristupa tržištu, kao i podršku obuci i istraživanju u oblasti socijalnog preduzetništva”, izjavio je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

Ovogodišnji Forum socijalnih inovacija deo je šire inicijative promovisanja i podsticanja međusektorske saradnje i razvoja odživog i inovativnog civilnog društva u Srbiji, koju Smart kolektiv sprovodi uz podršku USAID-a. Prijatelji konferencije bili su Coca-Cola Hellenic i Grand kafa deo sistema Atlantic grupe, a partneri SENS mreža, Euclid Network i Global Social Entrepreneurship Network.