Home [njuz] Skuplje do penzije

Skuplje do penzije

43
0

sample-31.jpgNezaposleni, domaćice ili studenti, koji uplaćuju staž Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, od srede će izdvajati više novca za osnovice. U narednom tromesečju iznosi osnovica osiguranja biće veći za 8,15 odsto od dosadašnjih.

Tako će za najmanju mesečnu ratu morati da se "prebroji" skoro 3.000 dinara. Mesečna otplata može biti i do 40.000 dinara, koliko je najveći predviđeni doprinos koji građani uplaćuju sami.
U Srbiji se 37.000 bivših radnika, ali i onih koji nikada nisu bili u radnom odnosu, odlučilo da na ovaj način obezbedi penziju. U PIO fondu podsećaju da je do povećanju osnovica došlo zbog uobičajenog usklađivanja sa kretanjem prosečnih zarada u Republici.
Zato će se uplate za avgust, septembar i oktobar obračunavati po ovom cenovniku, a već sredinom jeseni doći će do novog usklađivanja.

– Za ovakav vid osiguranja zainteresovani su najviše oni koji su po nekom socijalnom programu ostali bez posla a još nisu stekli uslove za penziju – objašnjava Željko Simić, načelnik Odeljenja za matičnu evidenciju u PIO fondu.
– Kako im je uglavnom ostala pokoja godina da bi se penzionisali, rešili su da sami uplaćuju osiguranje. Zato se, uglavnom, odlučuju za skromnije osnovice, odnosno za onu od 40 odsto prosečne republičke zarade koja je doskora važila za najnižu. Međutim, ima i veliki broj onih koji uplaćuju onoliko koliko bi izdvajali da su ostali u radnom odnosu.

Građani mogu da se opredele za jednu od 13 kategorija osiguranja, nezavisno od stručne spreme. Po zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica od sada je 35 odsto prosečne republičke zarade iz prethodnog tromesečja, što iznosi 13.264 dinara.
Najviša je pet prosečnih plata, odnosno 189.490 dinara. Mesečne rate za doprinose, koji iznose 22 odsto od ukupne osnovica osiguranja, biće u rasponu od 2.918 do 41.687 dinara.

U PIO fondu napominju i da građani imaju mogućnost da sami odaberu osnovicu po kojoj će uplaćivati doprinose, kao i to da ona može da se menja svakog meseca.

BROJKE:

37.898 DINARA je prosečna plata u Srbiji
14.836 DINARA je prosečna penzija
7.587 DINARA je najniža penzija
49.489 DINARA je najviša penzija

USKLAĐIVANJE

Više od 350.000 korisnika, prema podacima PIO fonda zaposlenih, primilo je lane penziju ispod 9.000 dinara, a više od 900.000 ih je dobilo ispod 18.000 dinara.
To je aktuelizovalo pitanje usklađivanja penzija, a glavni argument Udruženja penzionera jeste neusklađenost penzija s troškovima života.

Izvor: Večernje novosti