Home [njuz] Koliko će državu koštati ušteda na programu Smanjenja štete među injektirajućim korisnicima...

Koliko će državu koštati ušteda na programu Smanjenja štete među injektirajućim korisnicima droge?

42
0

djitra2Svi programi NVO Veza usmereni na smanjenje štete među injektirajućim korisnicma droge u poslednjih desetak godina gotovo u potpunosti su finansirani iz sredstava Globalnog Fonda za borbu protiv HIV-a, malarije i tuberkuloze. Krajem septembra 2014. Globalni fond je završio svoje finansiranje projekata na temu HIV-a u Srbiji, uglavnom zbog toga što je trenutno stanje sa prevalencom HIV-a kod nas daleko od alarmantnog u odnosu na većinu zemalja EU, a pogotovo u odnosu na zemlje Azije i Afrike. U ovom trenutku očekivano je da država preuzme finansiranje ovakvih projekata pogotovo što ulaganja u ovu vrstu prevencije u veoma kratkom roku donose značajne uštede u državnom budžetu. Ipak, za sada nema naznaka da će ovaj i slični programi biti finansijski preuzeti od strane lokalnih vlasti.

 

Nažalost, prestanak finasiranja ovakvih progama ima dramatične posledice poput povećanja broja obolelih od infekcija poput HIV-a, Hepatitisa B i C i samim tim povećanjem izdvajanja novaca iz državnog budžeta za potrebe lečenja novih obolelih. Poređenja radi, sličan problem je zatekao Rumuniju pre dve godine i već u toku postepenog kolapsa usluga smanjenja štete, detektovan je rapidan skok prevalence HIV-a među injektirajućim korisnicima droga u toku samo par godina sa 3% na 18%.

Tretman pacijenata obolelih od HIV-a državu košta oko 8.000 evra godišnje po pacijentu, dok jedan terapijski tretman za hepatitis C košta između 5.000 i 10.000 evra. Sa druge strane cena sprovođenja prevencije za grad Beograd ili za oko 1000 korinsika iznosi oko 70.000 evra. To praktično znači da jednogodišnji program prevencije koji spreči da 1000 osoba oboli od neke od ovih bolesti košta koliko i jednogodišnji tretman dve osobe obolele od hepatitisa C. Pored toga, ukoliko se zahvaljujući progamu prevencije spreči 10 novoinficiranih HIV-om godišnje, država ostvaruje uštedu od oko 10.000 evra u toj godini. Ovakve pretpostavke nalaze potvrdu u zvaničnim rezultatima istraživanja instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“ koji beleže drastičan pad obolelih od HIV infekcije među injektirajućim korisnicima droge sa 68% u 1991. godini na 14% u 2012. Ovakav pad u broju obolelih od HIV-a ukazuje na značajne uštede u lečenju obolelih od ove bolesti.

Tim NVO Veza Beogradu i Srbiji, svestan posledica novonastale situacije, nesebično već 4 meseca u potpunosti volonterski radi na programu smanjenja štete sa injektirajućim korisnicima droge. Nažalost, nedostatak sredstava se odražava i na osnovne uslove za rad poput nedostatka grejanja i nedostatka osnovnog materijala za sprovođenje programa. Smatramo da šira javnost zaslužuje da bude upoznata sa pomenutim činjenicama uz zahvalnost svim medijima koji su našli za shodno da ovu temu pokriju.